Josipović je takoj po objavi neuradnih izidov govoril s slovenskim predsednikom Türkom in premierjem Pahorjem. Foto: Reuters
Josipović je takoj po objavi neuradnih izidov govoril s slovenskim predsednikom Türkom in premierjem Pahorjem. Foto: Reuters
Jadranka Kosor
Hrvaška in slovenska javnost sta z zanimanjem pričakovali izjavo Jadranke Kosor. Foto: EPA
Jutarnji list
Hrvaški mediji so polni rezultatov in analiz slovenskega referenduma. Foto: MMC RTV SLO

Ivo Josipović je v odzivu na tesen izid referenduma dejal, da ta odločitev pomeni spodbudo vzhajajočim pozitivnim odnosom med Slovenijo in Hrvaško. "Pravkar sem govoril s predsednikom Danilom Türkom in premierjem Borutom Pahorjem ter čestital Sloveniji za uspešno izpeljan referendum. Izrazil sem željo po nadaljnjem uspešnem sodelovanju," je že takoj po objavi neuradnih izidov povedal Josipović.

O tesnem izidu referenduma je dejal, da gre za vprašanje demokracije, v kateri se odloča z večino glasov, ne glede na to, ali je zmaga tesna ali ne. Josipović je bil sicer eden redkih hrvaških poslancev, ki v saboru ni glasoval za ratifikacijo arbitražnega sporazuma, ko je zasedel predsedniški položaj pa je dogovor med državama podprl.

Mesić ne pričakuje novih težav
Zadovoljstvo nad uspehom referenduma je izrazil tudi nekdanji hrvaški predsednik Stipe Mesić, ki je sicer pričakoval boljši izid. Tesen izid kaže, da "je slovenska družba precej razdvojena, ko gre za odnose s Hrvaško in urejanje spora, ki ga imata državi". Mesić novih težav ne pričakuje.

HDZ navdušen nad izidom referenduma
Podpredsednik vladajoče stranke HDZ Andrija Hebrang je povedal, da je referendum pokazal, da je tudi Slovencem jasno, da je mesto Hrvaške v Evropski uniji in da je to bolje tudi za Slovenijo. "Ali je to dokaz, da nas imajo Slovenci radi, ali gre le za politični obračun, ni pomembno. Mislim, da je pozitiven odnos Slovencev do Hrvatov veliko večji kot teh 52 odstotkov, ki so podprli arbitražni sporazum," je prepričan Hebrang, ki je dodal še, da je bil izid posledica notranjepolitičnih spopadov med Janšo in Pahorjem. "Tudi če referendum ne bi uspel, je Hrvaška kljub temu izpolnila svoj del naloge," je še povedal Hebrang.

Ivan Jarnjak, drugi podpredsednik HDZ-ja, je povedal, da je dobro, da Slovenija ne bo več zavirala Hrvaške na poti v Evropsko unijo, a da je zdaj odpiranje in zapiranje pogajalskih poglavij odvisno od Hrvaške same. "Rešili smo veliko vprašanje, a je bil referendum bolj slovensko notranje vprašanje oz. test o moči vladajočega Pahorja in opozicijskega Janše. To je bil bolj referendum, kjer so merili podporo Pahorju ali Janši, a tako tesen izid ne bo vplival na odnose dveh prijateljskih držav, Slovenije in Hrvaške," je povedal Jarnjak.

Milanović: Sporazum bi lahko bil boljši
Zoran Milanović, predsednik največje opozicijske stranke SDP, je dejal, da je dobro, da so Slovenci potrdili referendum, pa tudi če tako tesno. "Mislim, da bi sam arbitražni sporazum lahko bil boljši za Hrvaško, a kar je, je. Verjamem pa, da nam bo tak izid slovenskega referenduma olajšal pot v Evropsko unijo," je povedal Milanović.

Vesna Pusić, poslanka Hrvaške narodne stranke (HNS), je povedala, da bo pozitiven izid slovenskega referenduma zagotovo olajšal razmere Hrvaški na poti v Evropsko unijo in Sloveniji, saj se je izognila komplikaciji v odnosih z Brusljem in v regiji. "V vsakem primeru so ti referendumi vedno glasovanje o zaupnici vladi, a gre za pomemben korak. Zdaj je tudi Slovenija dokočno privolila v arbitražo, a to še ni dokončna rešitev. Kakšna bo ta, bomo šele videli," je povedala Pusićeva.

Stranka HSLS je pozdravila izide slovenskega referenduma. "Ta je pokazal, kar so napovedovale že javnomnenjske raziskave, da si večina želi, da se sporno vprašanje med Slovenijo in Hrvaško kar se da hitro reši," je povedal predsednik stranke Darinko Kosor in dodal, da o tem priča tudi udeležba na referendumu, ki je glede na prejšnje referendume višja.

"Tudi po referendumu je prihodnost negotova"
Profesor Ivo Banac, predsednik stranke HHO in nasprotnik arbitražnega sporazuma, je povedal, da je arbitražni sporazum končno potrjen, a da še vedno ne vemo, kako se bo zadeva končala in kaj bo bolje za Hrvaško. "Arbitražni sporazum je neznanka. To je le še ena prepreka na poti v Evropsko unijo, saj mi tekmujemo, pravila pa se nam neprestano spreminjajo in ne vemo, kje nas čaka nov problem," je še dodal Banac.

Damir Kajin, podpredsednik stranke IDS, je povedal, da so Slovenci pragmatičen narod. "Skladno s Pahorjevo izjavo "Bolje vrabec v roki kot golob na strehi" so se odločili za tisto, kar je gotovo: dobili bodo 150 kvadratnih kilometrov hrvaških teritorialnih voda, ki jih še nikoli niso imeli. Zdaj nas imajo Slovenci radi, a skozi leto niso pokazali niti ene geste dobrih namenov, saj imajo še vedno vojsko na Sveti Geri, do Hrvaške niso speljali niti ene ceste, poostrili so nadzor na mejah, da niti ne omenjam Ljubljanske banke," je povedal Kajin. "Ključno vprašanje je, ali nas bo Evropa po referendumu sprejela v svojo skupnost. Leta 2010 nas ne bo, prav tako 2011 in mislim, da tudi 2012 ne," je še dodal Kajin.

Mediji: Težav še ni konec
Reški Novi list poroča, da je v času vse številnejših posameznih in kolektivnih neumnosti po svetu "lep občutek biti priča zmagi razuma v sosednji Sloveniji", a ob tem napoveduje, da s tem težav med Slovenijo in Hrvaško še zdaleč ni konec. Tudi Večernji list opozarja, da "muke s Slovenijo še zdaleč niso končane", saj sta Zmago Jelinčič in Janez Janša napovedala, da bosta njuni stranki nasprotovali ratifikaciji hrvaške pristopne pogodbe z Evropsko unijo. Jutarnji list je ob tem zapisal, da so "slovenski volivci obrnili hrbet radikalni politiki Janeza Janše in izrazili željo po dogovoru, sodelovanju in kompromisu".