Hrvaška premierka je z zadovoljstvom pozdravila izide referenduma v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO
Hrvaška premierka je z zadovoljstvom pozdravila izide referenduma v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO
Jadranka Kosor in Borut Pahor
Na sestanku v Kranjski Gori je Pahor Kosorjevi dejal, da ogenj med njima ne bo nikoli ugasnil. Kot kaže, je imel prav. Foto: MMC RTV SLO

"Mislim, da se z včerajšnjim dnem obrača nova stran v odnosih med našima državama, gre pa tudi za pozitivno sporočilo za naše sosede in za celotno jugovzhodno Evropo," je novinarjem povedala premierka Kosorjeva in ob tem dodala, da se sprejetje arbitražnega sporazuma v Sloveniji skoraj sklada s prvo obletnico prvega sestanka, ki sta ga imela s premierjem Pahorjem v Trakoščanu.

"Od takrat dalje sva skušala graditi mostove med nama, mostove zaupanja, ter graditi mostove med Slovenijo in Hrvaško. Skušala sva rešiti vprašanje, ki se ga ni uspelo rešiti zadnjih 18 let in ki je izzivalo tudi številne napetosti in frustracije. Prav zato, ker sva zgradila mostove, sva se lahko dogovorila o sporazumu, ga podpisala, in danes lahko rečemo, da sva ta proces končala," je bila vesela Kosorjeva.

"Ni več razlogov za blokado Hrvaške"
"Za nas to pomeni tudi nov trenutek v pogajanjih z Evropsko unijo, in ko sem se v nedeljo in danes pogovarjala s premierjem Pahorjem, mi je zagotovil, da resnično ni več nobenega razloga za blokado Hrvaške pri odpiranju 33. poglavja. Po včerajšnji odločitvi slovenskih volivcev sem zelo optimistična, da bomo v načrtovanem roku odprli tudi zadnji dve poglavji in da bomo večino poglavij tudi zaprli," je povedala Kosorjeva.

Hrvaška premierka, ki v nedeljo ni dajala izjav o slovenskem referendumu, je povedala, da se bo prav z današnjim dnem zagotovo pojavila nova dinamika v pogajanjih Hrvaške z Evropsko unijo, saj je tudi Evropska unija pozdravila odločitev slovenskih volivcev. Ob tem je dejala, da bi rada opozorila na to, da je bilo, odkar sta se s Pahorjem začela dogovarjati, odprtih in zaprtih več poglavij v pogajanjih z Evropsko unijo kot v štirih letih in pol predtem.

Kosorjeva izpostavila ločevanje pogajanj od meje
"Mislim, da lahko trdim, da smo se ves čas obnašali zelo evropsko in smo, kar je za nas najpomembnejše, s sporazumom ločili pogajanja za vstop v Evropsko unijo od reševanja mejnega problema. Reševanje mejnega vprašanja je zdaj vključeno v sporazum, ki ima določene tudi časovne roke, ki pa se bodo začeli, ko bo Hrvaška podpisala pristopno pogodbo z Evropsko unijo," je povedala premierka.

"S premierjem Pahorjem sva tudi po telefonu potrdila, da je to idealen trenutek za odprtje tudi drugih odprtih vprašanj med Slovenijo in Hrvaško. To bova naredila, predvsem na gospodarskem področju, premier Pahor pa mi je danes po telefonu zagotovil, da se bo tudi sam udeležil Croatia Summita, ki ga bomo v začetku julija organizirali v Dubrovniku, kjer bodo tudi številni drugi predsedniki vlad," je sporočila Kosorjeva.

"Slovenski turisti, dobrodošli!"
Ob tem je Kosorjeva pozvala še vse "slovenske turiste, da nas obiščejo, in resnično jih pričakujemo z odprtimi rokami in v prijateljskem duhu".