McDonald'sova taktika privabljanja otrok. Foto: Reuters
McDonald'sova taktika privabljanja otrok. Foto: Reuters
V Čilu je predebelih kar četrtina šestletnih otrok. Foto: Reuters

Čilske oblasti so se za tak korak odločile zaradi vse bolj razširjene čezmerne teže pri otrocih. Kar 25 odstotkov čilskih šestletnih otrok je namreč predebelih.

Avtor predlaganega zakona, senator Giudo Girardi, se je ostro lotil verig hitre prehrane in jih označil kar za "pedofile 21. stoletja", češ da z oglasi vabijo otroke na kriva pota prehranjevanja.
Zakon je začel veljati že 7. junija, a verige kljub prepovedi še naprej ponujajo t. i. Happy Meale z igračkami. Zato je Girardi v sredo vložil uradno pritožbo na ministrstvu za zdravje. "Ta podjetja vedo, da taka hrana ogroža zdravje otrok in da je zakon sprejet. Uporabljajo sleparske in neprimerne prijeme," je povedal Girardi za AP.

Senatorjeva pritožba se nanaša tudi na proizvajalce žitnih izdelkov, sladolednih lučk in drugih izdelkov, ki vabijo otroke z igračami, barvicami ali nalepkami, pa tudi na trgovine, ki takšne pakete prodajajo.
Ostro lobiranje družb
Zakon je bil sprejet kljub sedemletnemu intenzivnemu lobiranju industrije hitre prehrane, ki je grozila, da če bo zakon sprejet, ne bo več denarja za otroške fundacije, športnike in bolne. Toda po Girardijevih besedah se je predlagateljem uspelo tesno povezati tako s civilno družbo kot tudi z znanstveniki in skupaj so premagali korporativne lobiste.

Washingtonski Center za znanost v interesu javnosti je sicer leta 2010 zaradi uporabe igračk v trženju tožil McDonalds, a je sodišče tožbo aprila zavrnilo.
V San Franciscu so lani restavracijam prepovedali kombinacijo igračk z obroki, ki imajo veliko vsebnost maščob, soli in sladkorja, toda McDonalds še naprej ponuja igračke, le da jih zdaj strankam minimalno zaračuna. Podobna pobuda je pogorela tudi v New Yorku.