Samo letos je v Afganistanu umrlo že 529 tujih vojakov. Foto: EPA
Samo letos je v Afganistanu umrlo že 529 tujih vojakov. Foto: EPA

V nesreči sta bila ranjena dva vojaka Isafa, med ranjenimi pa naj bi bila po poročanju mednarodnih sil tudi afganistanski vojak in ameriški civilist. Vse ranjene so odpeljali v bolnišnico, drugih podrobnosti, kot sta narodnost ponesrečenih vojakov in natančen kraj nesreče, pa Isaf ni sporočil. So pa afganistanske oblasti potrdile, da naj bi bilo vseh devet smrtnih žrtev ameriških državljanov.

Kaj je bil vzrok nesreče helikopterja, še ni znano, preiskava pa poteka. Ob tem je poveljstvo Isafa sporočilo, da nesreča ni bila posledica sovražnikovega ognja. "Vzrok nesreče še preiskujemo, za zdaj pa ni nobenih poročil o sovražnem ognju," je Isaf še zapisal v sporočilu za javnost.

Talibani prevzeli odgovornost za napad
Medtem so odgovornost za napad že prevzeli talibani. Tiskovni predstavnik talibanov Kari Mohamed Jusuf Ahmadi je v telefonskem sporočilu povedal, da so helikopter sestrelili talibanski borci. "Helikopter je letel zelo nizko, tako da so ga naši borci s pomočjo raketometa z lahkoto sestrelili," je povedal Ahmadi, ki je potrdil tudi, da je bilo ubitih in ranjenih več vojakov.

Smrtonosno leto za tuje vojake v Afganistanu
V Afganistanu je letos umrlo že 529 tujih vojakov, kar je več kot celo lansko leto, ko so našteli 521 smrti. Letošnje leto je tako najbolj smrtonosno za mednarodne vojake od začetka vojne pred devetimi leti. Od začetka vojaške operacije proti talibanom pod vodstvom ZDA leta 2001 je umrlo že 2.097 pripadnikov Isafa.

Zdaj je v Afganistanu 150.000 tujih vojakov, ki v boju proti talibanskim upornikom pomagajo približno 300.000 afganistanskim silam.