Kosorjeva je dejala, da se bo o vladni koaliciji odločalo na parlamentarnih volitvah, ko bo
Kosorjeva je dejala, da se bo o vladni koaliciji odločalo na parlamentarnih volitvah, ko bo "izpolnjen zgodovinski cilj končanja pogajanj z EU-jem", protivladne proteste pa je označila za kazalec zrelosti demokracije in družbe. Foto: EPA

Večinoma mladi protestniki, ki so jih na Hrvaškem poimenovali facebookovci, saj so se organizirali prek spletnega družabnega omrežja, so se zbrali na Trgu Petra Preradovića, kjer jih med drugim nagovoril tudi poslanec opozicijske Hrvaške demokratske zveze Slavonije in Baranje (HDSSB), ki velja za enega najglasnejših kritikov vlade v saboru.

Protivladni shodi potekajo vsak drugi večer ob 18. uri in tokrat so protestnike podprli nekateri sindikati, med njimi tudi šolski sindikati in sindikat podjetja Hrvaške avtoceste.

Po nagovorih so se protestniki odpravili do policijske zapore, ki ovira dostop do poslopja vlade, nato naprej do glavnega sedeža vladajočega HDZ-ja. Poleg vzklikanja protivladnih gesel so protestniki policistom delili tudi oljčne vejice. Ko so se zbrali pred zavodom za zaposlovanje, so začeli klicati "Dajte nam službo" in nato nadaljevali krožni sprehod po širšem središču hrvaške prestolnice. Shod se je končal brez incidentov.

Po poročanju hrvaških medijev se je na shodu v Zagrebu zbralo med 8.000 in 10.000 protestnikov, kar je največ, odkar so se začeli protesti, ki jih je aktivist Ivan Pernar prvič organiziral 22. februarja, ko se je zbralo le nekaj sto ljudi.

SDP pred HDZ-jem
Nova redna mesečna raziskava CroDemoskop je pokazala, da vlado podpira zgolj 13,7 odstotka državljanov, medtem ko je tri četrtine izmed 1.300 vprašanih ne podpira. To je daleč najslabša ocena hrvaške vlade od leta 2004, ko so začeli tovrstne raziskave. Februarja lani je vlado podpiralo 54,3 odstotka vprašanih.

Najbolj priljubljena stranka ostaja glavna opozicijska SDP s 29,9 odstotka podpore, ki je sicer izgubila nekaj več kot odstotno točko v primerjavi z januarjem. Hkrati je ohranila deset odstotnih točk prednosti pred HDZ-jem, ki uživa podporo 19,2 odstotka vprašanih, potem ko je dobila za tri odstotne točke manj podpore kot januarja.