Oblasti se bojijo, da bo žrtev silovitega potresa zelo veliko. Foto: Reuters
Oblasti se bojijo, da bo žrtev silovitega potresa zelo veliko. Foto: Reuters

Trajal je dolgo, zelo dolgo. Bil je zelo močan.

Afganistanska priča potresa
Plaz v vasi Salamabad Kašmirju
Potres je sprožil številne plazove, največje v pakistanskem delu Kašmirja. Foto: EPA
Pervez Mušaraf
Pakistanski predsednik med ogledom ruševin v Islamabadu. Foto: EPA
Porušena vojaška stavba
Potres je popolnoma uničil vojaško stavbo v mestu Uri ob pakistansko-indijski meji v Kašmirju. Foto: EPA
Oče in sin jočeta zaradi naravne katastrofe, ki ju je prizadela.
Nekatere vasi so zaradi potresa dobesedno izginile, pravijo oblasti. Foto: Reuters

Najbolj so prizadete severne pokrajine v Pakistanu, kjer naj bi bile izbrisane cele vasi, številna območja so nedostopna, izginile so šole, bolnišnice. O smrtnih žrtvah poročajo tudi iz Indije in Afganistana.

Iz urada predsednika Pakistana so sporočili, da bi bilo lahko žrtev zelo veliko, tudi več tisoč, vendar so podatki za zdaj še nenatančni, saj reševanje otežujeta še močan dež in veter.

Različni podatki o žrtvah
Po zadnjih podatkih agencij je v Pakistanu umrlo od 1.300 do 1.800 ljudi, od tega okrog 400 otrok v neki porušeni šoli na severozahodu države. Med žrtvami naj bi bilo tudi okrog 200 vojakov, več tisoč ljudi pa je ranjenih. V pakistanskem delu Kašmirja je umrlo najmanj 250 ljudi, v indijskem delu pa okrog 300. Oblasti se bojijo, da je na tem območju več kot 2.000 žrtev. O smrti dveh otrok zaradi potresa poročajo tudi iz Afganistana.

Pakistanski notranji minister Ahmed Khan Sherpao je opozoril, da je potres na nekaterih področjih v okrožjih Manšera in Muzafarabada, ki sta bila najbolj prizadeta, uničil veliko vasi.

Ker je imel potres središče na goratem področju Himalaje, še vedno ni verodostojnih novic iz krajev, ki so najbližje epicentru. Oblasti so na pomoč pri odpravljanju posledic poslale tudi vojsko in helikopterje. Zaradi prekinjenih telefonskih povezav je komunikacija s prizadetimi območji zelo otežena.

V prestolnici Islamabad sta se zrušila dva stanovanjska bloka, v katerih je bilo 75 stanovanj. Reševalci v ruševinah iščejo morebitne preživele, pod ruševinami pa naj bi bilo še več sto ljudi. Priče so povedale, da so ljudje že hiteli iz blokov, ko sta se zaradi še vedno trajajočega potresa začela podirati.

Predsednik države Pervez Mušaraf, ki si je ogledal ruševine blokov, je dejal, da je katastrofa preizkus za narod.

Panika v celotni okolici
Območje je streslo še več popotresnih sunkov, eden izmed njih je imel celo 6. stopnjo po Richtarjevi lestvici. Ljudje so zelo razburjeni, po poročanju prič naj bi v Islamabadu tamkajšnje vrane tik pred potresom nenadoma obmolknile. Ljudje so zato zdaj še posebej pozorni nanje.

Pakistanske oblasti so sporočile, da je bil potres eden najhujših v Islamabadu do zdaj. Čutili so ga tudi po vsem severnem in osrednjem delu indijske podceline. Tudi v New Delhiju je med ljudmi zavladala velika panika, saj so prebivalci kriče zapuščali stanovanja in se vanje niso hoteli vrniti niti po več urah.

Različna poročila o moči
Ameriška agencija za opazovanje potresov je sporočila, da je imel potres središče v Kašmirju na indijsko-pakistanski meji, okoli 10 kilometrov pod zemljo. Ker potres ni bil globoko pod zemljo, so ga čutili ljudje na zelo širokem območju, so pojasnili v agenciji.

Po ameriških izračunih je bila magnituda potresa okoli 7,6, medtem ko japonski strokovnjaki trdijo, da je bila magnituda še močnejša, okoli 7,8. Japonska lestvica merjenja potresov je sicer podobna Richtarjevi skali, vendar je prilagojena japonskim razmeram.

EU napovedal pomoč
Evropska unija je že napovedala, da bo prizadetim območjem namenila nujno pomoč v višini treh milijonov evrov. Sredstva bo EU sprostil takoj, ko bodo ustrezne agencije, ki pomagajo prizadetim, za to prosile. Na prizadetih območjih so že predstavniki organizacij Zdravniki brez meja in Rdečega križa.

Območje, ki ga je prizadel potres, je znano po seizmološki dejavnosti, saj se indijska plošča na leto premakne za dva centimetra proti severu in s tem spodriva evroazijsko ploščo. Strokovnjaki so že dolgo napovedovali hud potres na področju Himalaje. Leta 1935 je območje prizadel potres z močjo 7,5 po Richtarjevi lestvici. Takrat je umrlo od 30.000 do 60.000 ljudi.

Trajal je dolgo, zelo dolgo. Bil je zelo močan.

Afganistanska priča potresa