Televizijska postaja Maria sicer spada pod okrilje razširjene televizijske postaje na Bližnjem vzhodu Al Oma, vodja Marie pa je hči lastnika Al Ome Ala Abdalah. Foto: EPA
Televizijska postaja Maria sicer spada pod okrilje razširjene televizijske postaje na Bližnjem vzhodu Al Oma, vodja Marie pa je hči lastnika Al Ome Ala Abdalah. Foto: EPA

Vsaj tako poroča CNN, ki je objavil tudi zgodbo Hebe Serak Edin. Ta je diplomirala iz komunikologije na univerzi v Kairu, po končanem izobraževanju ni dobila službe. Službe pa ni dobila iz preprostega razloga, ker nosi nikab – obleko, ki jo sicer nosijo nekatere ženske v islamskem svetu in ki v celoti pokriva žensko telo, le oči ostanejo odkrite.
''Na razgovorih za delo sem pojasnjevala, da se ne bom pokazala pred kamero brez nikaba,'' je za CNN dejala Serak Eding, ki se je med študijem usmerila za delo režiserke in snemalke. Dela seveda ni in ni dobila. Nato pa je nekega dne v oglasu opazila oglas za novo televizijsko postajo Maria, ki je začela predvajati program 20. julija, torej na prvi dan ramazana.
"Prek Marie pa bomo lahko dosegle vse podobno misleče, ki nas ne diskriminirajo"
Na televizijski postaji delajo kot urednice, snemalke , režiserke in voditeljice – ženske. Seveda se tu in tam najde tudi moški, čigar naloga je manj pomembna - da prestavi kakšno leseno kuliso za sceno, piše CNN. Televizijska postaja Maria sicer spada pod okrilje razširjene televizijske postaje na Bližnjem vzhodu Al Oma, vodja Marie pa je hči lastnika Al Ome Ala Abdalah.
Nova televizijska postaja ima svoja studia kar v nekem stanovanju na vzhodnem delu Kaira, v soseski Abasija. In čeprav na novo najemajo tudi ženske, ki nosijo hidžab (naglavna ruta, pri čemer je viden celoten obraz), ostajajo glavnina zaposlenih na Marii ženske v nikabih.
''Zdi se mi, da smo po dolgem času marginalizacije naposled le dobile svoje mesto v družbi. Kot ženske v nikabih nismo imele nobenih pravic, prav tako ni o nas govoril nihče. Prek Marie pa bomo lahko dosegle vse podobno misleče, ki nas ne diskriminirajo,'' je dejala Serak Edin.
Nikabi v Egiptu razdvajajo javnost
Nošenje nikabov je v Egipto v preteklosti sprožilo številne javne razprave o diskriminaciji žensk. Javne univerze so prepovedale njihovo nošenje v predavalnicah in med izpiti. Prav tako jih je obsodil egiptovski pravni sistem, saj je sodišče ovrglo okoli 50 tožb, v katerih so posameznice iskale svojo pravico o nošenju nikabov na univerzi.

''Zagovarjam pravico svobodnega izražanja, a vse do točke, ko ta ne bo začela blatiti islama,'' je dejala Ala Abdalah, ki meni, da so posvetni in liberalni'' televizijski programi bolj ''destruktivni'' v pomenu spodkopavanja družbenih temeljev, kot je televizijska postaja Maria.
Maria naj bi spodbujala skrajništvo v Egiptu
Mnogi se tudi bojijo, da bi lahko politični vzpon islamizma v Egiptu radikaliziral družbo, televizijska postaja, kot je Maria, pa da se oddaljuje od ideje, ki jo je začela arabska pomlad. Prav tako pa televizijski postaji ne napovedujejo svetle prihodnosti, saj naj bi skupnost žensk z nikabom le še bolj osamila in znova izpostavila spornost nošenja obleke, ki zakriva celotno žensko telo.