Starmer je pristal na zračnem oporišču Andrews v zvezni državi Maryland. Foto: Reuters
Starmer je pristal na zračnem oporišču Andrews v zvezni državi Maryland. Foto: Reuters

Guardian sicer piše, da so se ZDA in Združeno kraljestvo v sodelovanju z drugimi zavezniki že dogovorili, da Ukrajina lahko napada vojaške tarče na ruskem ozemlju z britanskimi raketami Storm Shadow, ki imajo doseg najmanj 305 kilometrov.

Kot je dejal Starmer, je Združeno kraljestvo glede uporabe tega orožja Ukrajini že zagotovila "urjenje in zmožnosti", Washington pa da obiskuje delno zato, ker "so očitno potrebne dodatne razprave o naravi teh zmožnosti".

Predsednik Rusije Vladimir Putin je v četrtek dejal, da bi dovoljenje Zahoda Kijevu, da uporabi takšno orožje z dolgim dosegom zoper tarče v Rusiji, pomenilo, da bi bil Nato v vojni z Rusijo.

"Če bo ta odločitev sprejeta, to pomeni neposredno vpletenost držav članic Nata, ZDA in evropskih držav v vojno v Ukrajini. To bi spremenilo tudi samo naravo te vojne. Sprejeli bomo ustrezne odločitve na podlagi groženj, s katerimi se bomo spoprijeli," je še dejal Putin.

Starmer je Putinu po poročanju Guardiana odgovoril: "Rusija je začela ta konflikt. Rusija je nezakonito vdrla v Ukrajino. Rusija lahko ta konflikt konča takoj. Ukrajina se ima pravico braniti."

Kijev že mesece poziva zahodne zaveznice, da odobrijo uporabo raket Storm Shadow in ATACMS na ozemlju Rusije. Biden je do zdaj okleval s tem dovoljenjem zaradi strahu pred stopnjevanjem konflikta z Rusijo, a položaj naj bi se spremenil ta teden, ko sta Washington in London sporočila, da je Rusija prejela prvo pošiljko balističnih raket kratkega dosega Fath-360 od Irana.

Kot je za Radio Slovenija poročal Andrej Stopar, pa se odvija zgodba, tako tipična za Bidna. Predsednik je okleval pri pošiljanju mobilnih topniških raketnih sistemov HIMARS pa tankov Abrams, lovcev F-16, a je pošiljke na koncu odobril, enako počne tudi pri raketah dolgega dosega ATACMS. In menda bo popustil tudi tokrat, odlaša pa zaradi skrbi, da bi Rusija priskočila na pomoč Iranu pri napadih na ameriške položaje na Bližnjem vzhodu.

Ameriške obveščevalne službe sicer svarijo pred neposredno ukrajinsko uporabo ameriškega orožja dolgega doseg, ukrajinska stran pa tudi mnogi visoki uradniki v Bidnovi administraciji in politiki v kongresu pa svaril pred prestopanjem ruske rdeče linije in kremeljskih opozoril, da bo Rusija tovrstno uporabo orožja razumela, kot da je v vojni z zvezo Nato, ne upoštevajo, je še poročal Stopar.