Gasilci na kraju raketnega napada v Kijevu. Foto: Reuters
Gasilci na kraju raketnega napada v Kijevu. Foto: Reuters

"Zračna obramba je nad prestolnico uspešno prestregla več kot deset manevrirnih raket in skoraj deset balističnih raket," je sporočila regionalna vojaška uprava, ki je potrdila tudi sestrelitev brezpilotnika. Ostanki prestreženih raket so padli na tri kijevska okrožja ter povzročili škodo na vozilih in nestanovanjskih stavbah.

V napadu, ki je poškodoval energetsko infrastrukturo, sta bili po besedah župana Vitalija Klička ranjeni najmanj dve osebi. Poškodovana je bila kijevska vodarna, prav tako vhod v postajo podzemne železnice, ki v okrožju Svijatošinski služi kot protibombno zaklonišče.

Reševalne akcije so potekale tudi v okrožjih Holosijev in Solomjanski, kjer sta glavna železniška postaja in letališče.

V napadih so ruske sile uporabile manevrirne rakete tipa kh-101 ter balistične rakete tipov iskander in kn-24. Zadnje so izdelali v Severni Koreji in jih je Rusija že uporabila za napade na ukrajinsko ozemlje.

Ukrajinske sile so uničile 22 od 35 raket in 20 od 23 brezpilotnih letalnikov, ki jih je izstrelila Rusija, so sporočile ukrajinske letalske sile. Na družbenem omrežju Telegram so navedle, da so uničile devet balističnih raket in 13 manevrirnih raket v Kijevski, Harkovski, Dnipropetrovski, Poltavski, Miklajivski in Zaporoški oblasti.

Poljska je zjutraj aktivirala svoja in zavezniška letala, da bi zaščitila zračni prostor med napadi, je na spletni strani poročala agencija Reuters.

Napad sovpada z začetkom šolskega leta v Ukrajini in sledi obsežnemu ruskemu napadu, ki je pred tednom dni močno poškodoval ukrajinsko električno omrežje in ubil več ljudi. Posledica napada so bili izpadi elektrike, ki še trajajo, poroča Efe.