Moskva je bila zaradi ukrajinskega vdora v oblast Kursk prisiljena poslati vojaške okrepitve. Foto: EPA
Moskva je bila zaradi ukrajinskega vdora v oblast Kursk prisiljena poslati vojaške okrepitve. Foto: EPA

"Razmere v naši oblasti Belgorod ostajajo izjemno težke in napete zaradi obstreljevanja ukrajinskih oboroženih sil," je na družbenem omrežju Telegram sporočil Gladkov.

Po njegovih besedah so v oblasti, ki meji na ukrajinsko Harkovsko oblast, uničeni številni domovi, neznano število civilistov pa je mrtvih ali ranjenih. Situacijo je označil za izjemno težko.

Po navedbah ruskega ministrstva za obrambo je zračna obramba ponoči nad regijami Kursk, Voronež, Belgorod, Nižni Novgorod, Volgograd, Brjansk, Orjol in Rostov sestrelila skupno 117 letalnikov in štiri rakete. Rakete in 37 letalnikov so sestrelili nad regijo Kursk, kjer so pred dnevi prav tako razglasili izredne razmere. Enako število letalnikov so sestrelili nad regijo Voronež.

Ukrajinska vojska je medtem sporočila, da je ponoči nad ozemljem Ukrajine sestrelila 17 od skupno 23 izstreljenih ruskih letalnikov. Ob tem naj bi ruske sile nad državo poslale tudi dve raketi.

Ukrajinske sile so pred dobrim tednom dni nepričakovano vdrle na rusko ozemlje, zaradi česar je bila Moskva prisiljena poslati okrepitve in v treh obmejnih oblasteh Kursk, Belgorod in Brjansk uvesti protiteroristične ukrepe.

Kot je v torek dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ukrajinska vojska v Kurski oblasti, od koder so ruske oblasti doslej evakuirale že več kot 120.000 ljudi, trenutno nadzoruje 74 naselij, njeno napredovanje pa naj bi se nadaljevalo. Evakuacije so odredile tudi oblasti v Belgorodu.

V Kijevu trdijo, da Ukrajina ne namerava prevzeti zasedenih ruskih ozemelj. Z vdorom in čezmejnimi napadi naj bi le krepila pritisk na Moskvo, da ta pristane na pravičen mir. Po oceni ruskega predsednika Vladimirja Putina pa poskuša Ukrajina na ta način izboljšati svoj pogajalski položaj in sejati razdor v ruski družbi.