Zasedanje v Dubrovniku. Foto: UPRS (urad predsednika Republike Slovenija)
Zasedanje v Dubrovniku. Foto: UPRS (urad predsednika Republike Slovenija)

Zelenski je na srečanju dejal, da razmere na bojišču "ustvarjajo priložnost" za ukrepe, s katerimi bi lahko končali vojno v Ukrajini leta 2025.

"Oktobra, novembra in decembra imamo priložnost, da položaj premaknemo v smeri miru in trajne stabilnosti," je dejal Zelenski, ki je pozval države jugovzhodne Evrope, naj vlagajo v proizvodnjo orožja v Ukrajini.

Plenković: Ukrajina brani svojo svobodo

Vrh Ukrajina-jugovzhodna Evropa v Dubrovniku gosti hrvaški premier Andrej Plenković, z njim pa naj bi izkazali solidarnost in podporo držav jugovzhodne Evrope Ukrajini, ki se spopada z rusko agresijo.

Zelenski je pred srečanjem na omrežju X zapisal, da bodo na vrhu razpravljali o mednarodnih prizadevanjih za približevanje miru in izvajanje t. i. načrta za mir, pa tudi sodelovanju na poti Ukrajine v Evropsko unijo in Nato.

Pred zasedanjem sta Plenković in Zelenski podpisala sporazum o dolgoročnem sodelovanju in podpori med Hrvaško in Ukrajino. Sporazum o sodelovanju obsega predvsem področja humanitarne pomoči, razminiranja in pregona vojnih zločinov.

Plenković je po podpisu sporazuma na družbenem omrežju X poudaril, da Ukrajina danes brani svojo svobodo. Napovedal je tudi, da ji bo Hrvaška še naprej nudila politično, humanitarno, gospodarsko in vojaško pomoč ter podpirala njeno evropsko pot.

"Vrh Ukrajina-jugovzhodna Evropa predstavlja pomembno platformo za izražanje naše solidarnosti z Ukrajino," je zapisala predsednica Nataša Pirc Musar. Foto: Nataša Pirc Musar/X

Pirc Musar: Slovenija bo še naprej pomagala

Na vrhu sodeluje tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki se bo sešla z ukrajinskim predsednikom Zelenskim, hrvaškim premierjem Plenkovićem in kosovsko predsednico Vjoso Osmani Sadriu.

V svojem govoru je Pirc Musar poudarila, da Slovenija močno podpira neodvisnost, suverenost in ozemeljsko celovitost Ukrajine ter odločno obsoja rusko agresijo proti Ukrajini.

Ob tem je opozorila na skrb vzbujajoče poročila o naraščajočem številu civilnih žrtev. "Julij in avgust sta bila najbolj smrtonosna meseca za civiliste v skoraj dvoletnem obdobju. Zgrožena sem nad poročili o zračnih napadih na stanovanjske stavbe, bolnišnice, šole in energetsko infrastrukturo, katerih namen je otežiti življenje civilistom pred prihajajočo zimo," je dejala Pirc Musar. Dodala je, da morajo biti odgovorni za te napade kaznovani, pri čemer je pozdravila ukrajinsko ratifikacijo rimskega statuta.

Predsednica je še dodala, da Slovenija pomaga od prvega dne ruske agresije in bo nadaljevala, dokler bo potrebno. Dejala je, da je še posebej pomembno delo na področju psihosocialne rehabilitacije, Slovenija pa je prejšnji teden gostila skupino 50 ukrajinskih otrok in mladostnikov, ki so doživeli travme zaradi vojne.

Pirc Musar je izrazila zadovoljstvo nad skupnimi prizadevanji v podporo Ukrajini in poudarila pomen evropske prihodnosti držav Zahodnega Balkana, Ukrajine, Moldavije in Gruzije.

Tretje srečanje voditeljev

Po navedbah hrvaške vlade se vrha poleg Zelenskega in Plenkovića udeležujejo trije predsedniki držav, pet predsednikov vlad in štirje zunanji ministri ter podpredsednica Evropske komisije za demografijo in demokracijo Dubravka Šuica. Kot je za hrvaški časopis 24sata potrdil hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman, bo na vrhu tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić.

Gre za tretje srečanje voditeljev v tem formatu, predtem sta vrha potekala avgusta lani v Atenah in februarja v Tirani.

Poostreni varnostni ukrepi

V Dubrovniku zaradi prihoda Zelenskega veljajo izjemno strogi varnostni ukrepi. Dubrovniški župan Mato Franković je za hrvaško televizijo Nova TV v torek poudaril, da je mesto gostilo številna srečanja, a da je vrh Ukrajina-Jugovzhodna Evropa eden najzahtevnejših.

Okoli hotela Excelsior, prizorišča vrha, je prepovedano ustavljati in parkirati, z bližnjih ulic so odstranili koše in zabojnike za smeti, je pojasnil župan. Občasno bodo zapirali tudi ceste, po katerih bodo vozila vozila delegacij. Več šol okoli hotela je za danes odpovedalo pouk.

Za varnost skrbi več sto policistov, tako na morju kot na kopnem, nadzor pa bodo izvajali tudi s termovizijskimi kamerami za velike razdalje.

Varnostni strokovnjaki so za hrvaške medije opozorili, da v Dubrovnik prvič prihaja državnik, ki mu grozi nenehna nevarnost oz. atentat. Eden od njih, Bono Marjanović, je za hrvaško javno radiotelevizijo HRT v torek dejal, da so se varnostne priprave začele v trenutku, ko je Zelenski potrdil prihod, po njegovi oceni pa za varnost skrbi okoli 1500 ljudi.