Na ulicah glavnega mesta Madagaskarja je vojska. Foto: Reuters
Na ulicah glavnega mesta Madagaskarja je vojska. Foto: Reuters
Privrženci opozicije svoje nezadovoljstvo izražajo na ulicah. Foto: EPA

Vojska naj bi zavzela tudi centralno banko. Do tega je prišlo ure zatem, ko jevoditelj opozicije Andry Rajoelina varnostne sile pozval, naj predsednika aretirajo. Po vstopu dveh tankov v predsedniško palačo, je bilo slišati dve glasni eksploziji. Predsednika ni bilo v palači. Samoimenovani vodja vojske je sporočil, da podpira opozicijo. V časih politične napetosti od osamosvojitve od Francije leta 1960 je vojska tradicionalno ostala nevtralna.

Afriška unija je "poskus vojaškega udara" obsodila in zahtevala, da v Madagaskarju spoštujejo svojo ustavo.

Proteste, ropanje in upor so sprožili nemiri, ki so v državi v Indijskem oceanu od januarja zahtevali več kot 100 življenj.

Predsednik je za končanje krize predlagal razpis referenduma za rešitev sedemtedenske politične krize. Pred tem je na demokratičnih volitvah leta 2006 ponovno izvoljeni predsednik zatrdil, da na namerava na položaju ostai do izteka mandata leta 2011.

"Tiran, ki zapravlja javni denar"
Vodja opozicije je referendum zavrnil češ da so "ljudje željni sprememb" in dodal, da bo oblast začasno prevzela prehodna vlada. 34-letni nekdanji didžej, predsednika obtožuje, da je tiran, ki zapravlja javni denar.

Vodja opozicije "dela težave"
Privrženci predsednika voditelja opozicije obtožujejo, da si je nadel "ogrinjalo demokracije" čeprav želi strmoglaviti demokratično izvoljenega predsednika. Rajoelina označujejo za mladega povzročevalca težav, ki ni ponudil nobene alternativne politike.

Pod predsednikom Ravalomananom se je gospodarstvo Madagaskarja odprlo tujim investicijam, a 70 odstotkov prebivalcev 20-milijonske države ob afriški obali še vedno živi v veliki revščini. Nezadovoljstvo množic, razočaranih, ker niso deležne bogastva, ki je v državo prišlo s tujimi investitorji, je izkoristila opozicija, ki želi prevzeti oblast.

T. V.