Zunanji minister Samuel Žbogar je dejal, da bo slovenska vojska v Afganistanu do leta 2012. Foto: EPA
Zunanji minister Samuel Žbogar je dejal, da bo slovenska vojska v Afganistanu do leta 2012. Foto: EPA
Kabul
V 92.000 objavljenih dokumentih, ki se nanašajo na zadnjih šest let vojnih operacij v Afganistanu, je zapisanih 76.911 najrazličnejših posameznih dogodkov. Med drugim gre za opis spopadov zavezniških sil s talibani, odkrivanja improviziranih razstrelivnih naprav, vpogleda v operacije, ubijanja civilistov itd. Foto: Reuters

Podatki o Sloveniji, objavljeni na WikiLeaksu, naj bi se nanašali le na povečanje števila slovenskih vojakov v Afganistanu leta 2007. Med drugim je bila to zaveza, ki jo je Slovenija dala na vrhu Nata leto prej v Rigi.

Slovenija je svoje vojake, teh je bilo takrat 18, na prvo operacijo Natovega Isafa v Afganistanu poslala marca 2004. Danes je na zahodu v Heratutamu in v prestolnici po podatkih Slovenske vojske 73 vojakov. Delujejo predvsem na nadzornih točkah, patruljirajo v neposredni okolici in spremljajo vozila na ožjem območju Herata, kjer so nastanjeni v vojaškem kampu Arena. Jeseni bodo predvidoma prevzeli samostojno vodenje skupine za urjenje bataljona afganistanske vojske.

Na objavo zaupnih dokumentov na spletni strani WikiLeaks se je v ponedeljek v Bruslju odzval zunanji minister Samuel Žbogar, ki je dejal, da objava načeloma ne bi smela vplivati na slovensko sodelovanje v Afganistanu. Slovenija naj bi tam po njegovih besedah ostala do leta 2012.