Imenovanje predsednika Svetovne banke je po dogovoru z EU-jem v pristojnosti ZDA, vendar je bil z izbiro Wolfowitza leta 2005 navdušen le malokdo. Foto: EPA
Imenovanje predsednika Svetovne banke je po dogovoru z EU-jem v pristojnosti ZDA, vendar je bil z izbiro Wolfowitza leta 2005 navdušen le malokdo. Foto: EPA
Tornaes Ulla
Danska ministrica močno dvomi, da bi lahko Wolfowitz ostal na svojem položaju. Foto: EPA

S tem si hoče oprazi svoje ime. Wolfowitz je odboru med čustvenim zagovorom glede obtožb, da je svoji partnerki, zaposleni v ustanovi, omogočil napredovanje in povišanje plače, dejal, da bi bila njegova razrešitev ob dokazih, ki jih je predložil, zaradi tega nepravična. Svet banke bo o njegovi usodi glasoval v četrtek zjutraj.

Bela hiša, v kateri je bil Wolfowitz pred službo v banki zaposlen kot namestnik obrambnega sekretarja, ga še vedno podpira, a dopušča tudi "druge možnosti". Na drugi strani so mu evropke države, ki v odboru zasedajo ključne položaje, nenaklonjene.

Danska: Wolfowitz težko ostaja na čelu
Še pred zasedanjem odbora je danska ministrica za razvoj Ulla Tornaes dejala, da težko vidi, kako bi lahko Wolfowitz po tem škandalu še ostal na čelu Svetovne banke. Pojasnila je, da je poročilo odbora precej škodljivo za Wolfowitza. Jasno naj bi bilo zpisano, da je Wolfowitz prekršil tako svojo pogodbo kot tudi notranja pravila banke. Zaradi resnosti škandala je ogrožena tudi verodostojnost institucije, dodaja danska ministrica.

Predsednika banke ne bo v Slovenijo
Wolfowitz bi se moral v četrtek na Bledu udeležiti dvodnevne letne konference svetovne banke o razvojni ekonomiji, vendar je zaradi afere obisk v Sloveniji že odpovedal.