EU bo Siriji še naprej stal ob strani, so zagotovili v Bruslju. Foto: AP
EU bo Siriji še naprej stal ob strani, so zagotovili v Bruslju. Foto: AP

Sredstva bodo namenjena za pomoč ljudem v Siriji in sosednjih državah, ki gostijo sirske begunce. Od tega zneska je EU obljubil več kot 4,8 milijarde evrov, od tega je več kot 3,1 milijarde evrov zagotovila Evropska komisija, 1,7 milijarde evrov pa države članice EU-ja, so sporočili v Bruslju.

Evropska unija in njene države članice so od začetka krize leta 2011 ostale največje donatorice, ki podpirajo ljudi v Siriji in regiji, saj so skupno mobilizirale 27,4 milijarde evrov. Slovenija, ki jo je na konferenci zastopal državni sekretar na MZZ-ju Stanislav Raščan, je napovedala 150.000 evrov za obdobje do leta 2024.

"Po enajstih letih trpljenja ne moremo in ne bomo pozabili na Sirce. Humanitarne razmere v Siriji se le poslabšujejo. Samo znotraj Sirije potrebuje humanitarno pomoč več kot 14,6 milijona Sircev, 1,2 milijona več kot leta 2021," je sporočil komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. Pri tem je opozoril, da milijoni Sircev potrebujejo stalno podporo tudi v državah gostiteljicah v regiji.

"EU je pripravljen storiti več"

Donatorji so poslali močan signal, da je EU "pripravljen storiti še več za mir" v Siriji in regiji, kljub vojni v Ukrajini in pandemiji covida-19, je dejal evropski komisar za širitev Oliver Varhelyi.
"Kljub vojni pred našim pragom Evropska unija ne pozablja na druge konflikte," je v izjavi pred konferenco dejal vodja zunanje politike EU-ja Josep Borrell in pri tem omenil vojno v Ukrajini.

Posebni odposlanec ZN-a za Sirijo Geir Pedersen je na šesti bruseljski donatorski konferenci dejal, da "Sirci nikoli niso potrebovali vaše podpore bolj kot zdaj". Opozoril je, da se množično razseljevanje sirskega prebivalstva nadaljuje, pri čemer so oblasti v Damasku storile majhen napredek pri izpolnjevanju mednarodnih zahtev po političnih reformah, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na konferenci so sodelovali zunanji ministri in predstavniki 55 držav ter 22 mednarodnih organizacij, tudi Združenih narodov. Rusije, ki velja za zaveznico režima sirskega predsednika Bašarja Al Asada, zaradi njene invazije v Ukrajini niso povabili za konferenco.