Fritzl je zaprt v posebnem oddelku strogo varovanega zapora Stein. Foto: EPA
Fritzl je zaprt v posebnem oddelku strogo varovanega zapora Stein. Foto: EPA
Josef Fritzl
V svoji celici ima Fritzl posajen paradižnik in poper. Foto: EPA

75-letni Fritzl, ki so ga marca lani obsodili na dosmrtni zapor, ker je imel v kletnem ujetništvu kar 24 let zaprto svojo hčer Elizabeth, ki mu je rodila sedem otrok, od katerih je eden umrl kmalu po rojstvu, je spregovoril z novinarji nemškega čaopisa Bild, ki so ga obiskali v njegovem zaporu Stein zahodno od Dunaja.

Svojo hčer Elizabeth je v pogovoru z novinarji omenil samo enkrat in takoj preusmeril pozornost na ženo, o kateri je fantaziral, da bi z njo ponovno začel skupno življenje. Bildovi novinarji so njegov glas opisali kot močan in nič več tako tih ter šibek, kot so mu bili priča na sojenju prejšnjo pomlad.

Družina nikoli na obisku v zaporu
Na vprašanje, ali obžaluje, kar je storil, je Fritzl odgovoril, da o tem noče govoriti. Tudi na vprašanje, kaj si misli o svoji hčeri, ki jo je v 24-letnem ujetništvu posilil več kot 3.000-krat, je bil kratek: "Ljubezen".

Bolj se je razgovoril o svoji nekdanji ženi, o kateri je govoril, kot da bi bila še vedno poročena. Pojasnil je, da ji je pisal osem pisem, vendar na nobenega ni dobil odgovora. "Toda vem, da me še vedno ljubi," je dejal Fritzl, od katerega se je žena Rosemary ločila kmalu po obsodbi.

"Sanjam, da bom od tu odšel živ. Želim si skrbeti za svojo ženo, saj mi je bila vedno zvesta," je svoje sanje opisal Fritzl, ki ga žena, hčer in šest otrok, ki jih je imel z njo, nikoli v zadnjih 18 mesecih niso obiskali v zaporu. Sam je prepričan, da si ga želijo videti, a jim to preprečujejo.

Pogled na vinograde
Fritzl je zaprt v strogo varovanem zaporu, kjer živi v 11,5 kvadratnega metra veliki celici z okni, kjer ima pogled na okoliške vinograde. Njegovi otroci so bili v ujetništvu prikrajšani za tak pogled, saj so bili zaprti v kleti brez oken in na majhnem prostoru. Svojo celico lahko zapusti za eno uro na dan in ob spremstvu dveh paznikov.

Bild piše, da Fritzl po značaju ostaja nespremenjen in si je oblikoval svojo resnico o dogodkih, ki so pretresli ne samo Avstrijo, ampak ves svet. Pisma naj bi pošiljal tudi hčerki Elizabeth in jo prosil za denar, vendar ni nikoli dobil nobenega odgovora.