Bojko Borisov. Foto: Reuters
Bojko Borisov. Foto: Reuters

Poleg Borisova so pridržali tudi nekdanjega finančnega ministra Vladislava Goranova, nekdanjo predsednico odbora za proračun v bolgarskem parlamentu Mendo Stojanovo in nekdanjo vodjo vladnega urada za informiranje Sevdalino Arnaudovo, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Preiskave in zasegi se nadaljujejo na številnih naslovih po vsej državi. "Poteka velika operacija v povezavi s 120 preiskavami evropskega javnega tožilstva v Bolgariji," so sporočili z bolgarskega notranjega ministrstva.

Policijska akcija je potekala v okviru preiskave, ki jo je sprožil urad evropskega javnega tožilstva (EPPO), poročajo tuje tiskovne agencije. Na ministrstvu niso navedli podrobnosti, je pa bolgarska televizija BNT poročala, da gre za "zlorabo pomoči EU-ja". "Nihče ni nad zakonom," se je na aretacije že odzval premier Kiril Petkov. Operacija je sledila obisku evropske glavne tožilke Laure Kövesi, ki se je v Sofiji srečala s predstavniki vlade in sodstva. Kövesi je pohvalila odločnost nove bolgarske vlade in njeno prepričljivo vizijo boja proti korupciji.

"Zdaj je čas, da se ustrezni bolgarski organi združijo z nami, tudi pri posebej občutljivih primerih. Zato obstajamo, zato smo tukaj," je dejala, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dodala je, da so Bolgari njeni pisarni poslali rekordno število prijav o sumih kriminalnih dejanj.
Borisov je bil s kratko prekinitvijo bolgarski premier med letoma 2009 in 2021. Njegova konservativna stranka GERB je članica politične skupine Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu, še poroča DPA.