Palestinka hodi na območju vzhodnega Jeruzalema Šeik Džara, v ozadju pa je plakat Baracka Obame in njegovega predvolilnega slogana
Palestinka hodi na območju vzhodnega Jeruzalema Šeik Džara, v ozadju pa je plakat Baracka Obame in njegovega predvolilnega slogana "Yes You Can", kar mnogi razumejo kot pritisk ZDA na Izrael, da popusti pri dogovoru s Palestinci. Foto: EPA

Projekt obsega gradnjo 20 blokov v večinoma arabskem delu Jeruzalema, in sicer na območju nekdanjega hotela, ki ga je leta 1985 kupil ameriški milijonar Irving Moskowitz.

"Tega, da Judje ne bodo imeli pravice živeti in si kupovati domov kjer koli v Jeruzalemu, ne moremo sprejeti, " je dejal Netanjahu in dodal, da je "združeni Jeruzalem prestolnica Judov in države Izrael. Njihova suverenost na tem območju je nesporna".

Izraelci so ta del Jeruzalema zasedli v šestdnevni vojni leta 1967. V nasprotju z Gazo in Zahodnim bregom se tam živeči Palestinci lahko svobodno gibljejo, veliko palestinskih delavcev pa opravlja različna dela na izraelskih gradbiščih.

ZDA še naprej pritiskajo na Izrael
Ameriška administracija predsednika Baracka Obame že ves čas pritiska na Izrael, da ustavi gradnjo novega naselja. Palestinci namreč želijo v vzhodnem Jeruzalemu postaviti svojo prestolnico in vztrajno nasprotujejo vsakršnemu naseljevanju Izraelcev v tem delu mesta, kjer živi 200.000 Izraelcev in 268.000 Palestincev.

Netanjahu je še dodal: "Lahko si samo predstavljam, kaj bi bilo, če bi nekdo predlagal, da Judje ne morejo več živeti v nekaterih predelih New Yorka, Londona, Pariza ali Rima. Mednarodna skupnost bi bila zagotova na nogah."