Gates je izgubil zaupanje v McKiernana in ga zamenjal. Foto: EPA
Gates je izgubil zaupanje v McKiernana in ga zamenjal. Foto: EPA

Robert Gates je sporočil, da bo generala Stanleyja McKiernana odpustil manj kot leto dni za tem, ko je prevzel poveljstvo v Afganistanu. Njegov mandat je zaznamoval porast nasilja v državi. McKiernana bo zamenjal general Stanley McChrystal, ki naj bi bolje razumel napetosti v tej srednjeazijski državi in je bil v preteklosti vodja posebnih operacij v Iraku.

ZDA so pod predsednikom Barackom Obamo napovedale novo strategijo in okrepitev svojih enot v Afganistanu. McChrystal naj bi bil specialist za boj proti upornikom, ki ga načrtuje Obamova administracija. ZDA bodo v državo, ki so jo napadle kmalu po napadih na ZDA 11. septembra 2001 in s tem vrgle z oblasti talibanski režim, poslale 21.000 dodatnih vojakov, ki se bodo pridružili 38.000 vojakom, že nameščenih v Afganistanu. Nova strategija, naj bi bila mešanica vojaških in nevojaških metod.

General McChrystal, ki vodi tako ameriške sile v Afganistanu kot Natov Isaf, je pred kratkim položaj v Afganistanu opisal kot "zastoj". Odnosi med ZDA in Afganistanom so se zaostrili zaradi nedavnega zračnega napada, ki je po trditvah afganistanske strani zahteval vsaj 150 življenj.

T. V.