Enaka pravica za vse? Foto: Reuters
Enaka pravica za vse? Foto: Reuters
Primer prihaja v času, ko po vsem svetu potekajo shodi v podporo posiljeni in do smrti pretepeni Indijki. Foto: Reuters

Za Julia Moralesa je sodišče odločilo, da je kriv posilstva, obsojen pa je bil na tri leta zaporne kazni, potem ko se je priplazil v spalnico svoje speče žrtve, se pretvarjal, da je njen fant, in imel z njo spolni odnos.

A ta teden je losangeleško prizivno sodišče obsodbo razveljavilo, ker bi se po nikdar ukinjenem zakonu iz 19. stoletja Moralesa lahko obsodilo za zločin le, če bi se pretvarjal, da je žrtvin mož, ne pa tudi fant. Kalifornijski zvezni zakon, napisan leta 1872, navaja, da "vsaka oseba, ki sleparsko pridobi privolitev druge osebe v spolne odnose, ni kazensko odgovorna, razen če se on ali ona pretvarja, da je žrtvin zakonski partner". Prav zaradi uporabe besede "zakonski partner" je bila Moralesova obsodba razveljavljena, saj njegova žrtev ni bila poročena.

Sodnik Thomas L. Willhite Jr. je v svoji odločitvi še dodal, da bi morali zakon nujno spremeniti. "Pozivamo zakonodajno telo, da znova preuči zakon in popravi neskladnost, ki nastane, ko moški lahko posili žensko, ko se pretvarja, da je njen fant, ne pa, ko se pretvarja, da je mož," je zapisal Willhite.

Sodnik zgrožen
Morales je bil z žrtvijo na neki zabavi, nato pa se je skupaj z njenim fantom, bratom in drugimi prijatelji vrnil k njej domov. Takrat 18-letno dekle (primer je star že dobra tri leta) je šlo spat skupaj s svojim fantom, a nista imela spolnih odnosov. Fant je počakal, da je zaspala, nato pa odšel domov. To je izkoristil Morales, prijatelj žrtvinega brata, ki se je pretihotapil v zatemnjeno spalnico in začel seksati z njo. Ona se je sicer pri tem zbudila, a šele, ko je na Moralesov obraz posijal žarek svetlobe, se je zavedla, da ni njen fant.

Moralesova obramba je trdila, da je on menil, da je dekle v spolni odnos privolilo, ker se je na njegove objeme in poljube pozitivno odzivalo.

"Moški vstopi v temno spalnico neporočene ženske, potem ko vidi, da je njen fant pozno ponoči odšel, in ima spolni odnos z žensko, izdajajoč se za njenega fanta. Je moški zagrešil posilstvo? Zaradi zgodovinskih anomalij v zakonu in ustavne definicije posilstva je odgovor "ne", čeprav bi bil odgovor "da", če bi bila ženska poročena, storilec pa bi se izdajal za njenega moža," je sodnik v razsodbi povzel nekonsistentnost kalifornijske zakonodaje.

Podobno luknjo v zakonodaji so v zvezni državi Idaho že odpravili, zdaj pa se je tudi kalifornijska generalna tožilka Kamala Harris zavezala, da bo skupaj s politiki skušala čim prej zakon ustrezno prilagoditi.