Separatisti za utrditev oblasti ugrabljajo, mučijo in pobijajo civiliste, opozarja Visoki komisariat ZN-a za človekove pravice. Foto: EPA
Separatisti za utrditev oblasti ugrabljajo, mučijo in pobijajo civiliste, opozarja Visoki komisariat ZN-a za človekove pravice. Foto: EPA
Proruski uporniki so po ugotovitvah ZN-a na vzhodu Ukrajine vzpostavili "strahovlado ustrahovanja in terorja". Foto: EPA
Poročilo ZN-a ugotavlja tudi, da ukrajinska vojska ne naredi dovolj, da bi ločevala med civilnimi in vojaškimi tarčami. Foto: EPA
Kijev in Zahod obtožujeta Rusijo in proruske separatiste za sestrelitev malezijskega potniškega letala, Moskva in separatisti pa, da je kriv Kijev. Foto: EPA
Na vzhodu Ukrajine kaos in ustrahovanje

Zaradi tega na območju vlada kaos, opozarja Visoki komisariat v poročilu, kjer piše tudi, da separatisti za utrditev oblasti ugrabljajo, mučijo in pobijajo civiliste ter načrtno napadajo javno infrastrukturo.

Poročilo omenja, da so organizirani in močno oboroženi separatisti še močneje izzvali ukrajinske oblasti, na kar so se ukrajinske sile odzvale s silovitejšimi napadi, pri čemer ZN dodaja, da ukrajinska vojska ne naredi dovolj, da bi ločevala med civilnimi in vojaškimi tarčami. Spopadi na gosto poseljenih območjih so sicer zahtevali številne žrtve med civilisti, na tisoče ljudi pa je moralo zapustiti domove.

Od začetka vojaške operacije ukrajinskih sil proti proruskim upornikom sredi aprila je bilo po podatkih ZN-a ubitih najmanj 1.129 ljudi, 3.442 jih je bilo ranjenih. Zaradi spopadov je tudi razseljenih več kot 200.000 ljudi, od katerih jih je, kot poroča BBC, veliko pobegnilo v Rusijo.

Visoka komisarka ZN-a za človekove pravice Navi Pillay je ob tem vpletene v spopade na vzhodu Ukrajine pozvala, naj "končajo vladavino puške" in obnovijo spoštovanje vladavine prava in človekovih pravic. "Obe strani morata preprečiti, da bi bilo ubitih še več civilistov," je dejala.

Sestrelitev malezijskega letala bi bila lahko vojni zločin
Združeni narodi so tudi opozorili, da bi bila nedavno sestrelitev malezijskega potniškega letala na tem območju lahko vojni zločin. Pillay je obsodila "grozljivo sestrelitev" malezijskega boeinga 777 z 298 ljudmi na krovu in zahtevala "izčrpno, učinkovito, neodvisno in nepristransko preiskavo".

Ukrajinska in zahodne vlade obtožujejo proruske upornike za sestrelitev letala z raketnim sistemom, ki naj bi jim ga dala Rusija. Moskva in uporniki pa trdijo, da so odgovorne sile vlade v Kijevu.

"To kršitev mednarodnega prava bi lahko ob sedanjih okoliščinah obravnavali kot vojni zločin," je opozorila. "Na vse načine si bomo prizadevali, da bi zagotovili, da vsi, ki so zagrešili hude kršitve mednarodnega prava, vključno z vojnimi zločini, pridejo pred sodišče," je še dejala.

Rdeči križ je prejšnji teden uradno sporočil, da je v Ukrajini državljanska vojna, francoska tiskovna agencija AFP pa poroča, da to pomeni, da stranem v vojni lahko sodijo za vojne zločine.

Pogajanja o varnosti za preiskovalce
Medtem se malezijski diplomati z ukrajinskimi oblastmi in proruskimi uporniki na vzhodu Ukrajine pogajajo o vzpostavitvi premirja na območju, kjer je strmoglavil malezijski boeing 777. S premirjem namreč želijo doseči večjo varnost za preiskovalce.

Vodja malezijskih preiskovalcev Hajril Hilmi Mohtar je za rusko tiskovno agencijo Itar-Tass pojasnil, da se pogajajo o premirju v 35-kilometrskem krogu okoli kraja strmoglavljenja malezijskega letala, saj domnevajo, da bi v tem območju še lahko našli ostanke letala. Časovni okvir za pogajanja ni določen, je dejal, najpomembneje pa je zagotoviti varnost preiskovalcev, čeprav želijo tudi čim prej najti ostanke letala in končati preiskavo. Skupino preiskovalcev po besedah Hajrila Hilmija Mohtarja sestavljajo malezijski, avstralski in nizozemski strokovnjaki.

Malezija se je s separatisti že dogovorila za izročitev črnih skrinjic letala. Malezijskim diplomatom pri pogajanjih pripisujejo večje možnosti kot zahodnim, saj se izogibajo kakršni koli omembi krivca za strmoglavljenje boeinga 777, ki je bil najverjetneje sestreljen.

Malezijski premier Nadžib Razak bo po strmoglavljenju letala v sredo obiskal Evropo, in sicer bo najprej šel na Nizozemsko, od koder je 198 žrtev. Proruski separatisti so mu nedeljo zagotovili prost dostop nizozemskih in avstralskih policistov do prizorišča razbitin, ki je na območju pod njihovim nadzorom.

Zaradi hudih spopadov na vzhodu Ukrajine policistom v nedeljo zvečer ni uspelo priti na kraj letalskih razbitin. Ukrajinska vojska je sporočila, da se bojuje proti separatistom za nadzor nad več mesti blizu kraja strmoglavljenja. Policijska ekipa naj bi prizorišče spet skušala doseči danes.

Na vzhodu Ukrajine kaos in ustrahovanje