Biologi upajo, da se bodo ptice izogibale prebarvanih cest. Foto: icelandmag.visir.is
Biologi upajo, da se bodo ptice izogibale prebarvanih cest. Foto: icelandmag.visir.is

Biologi na zahodu Islandije upajo, da bodo z barvanjem cest v svetle barve rešili ptice, ki jih pogosto povozijo avtomobili in pri tem žal ubijejo.
Posebej ogrožena vrsta so osupljive ptice selivke, imenovane arktična čigra. Za omenjeno vrsto ptic je črni asfalt prijeten topel kotiček, zaradi glave, ki je črne barve, pa se „zlijejo“ z asfaltom. Prav zato jih vozniki avtomobilov in motoristi ne opazijo pravočasno, posledica pa je, da umirajo v velikem številu.
Islandska biologinja Hanna Kristrun Jonsdottir je pojasnila, da so cesto na polotoku Snaefellsnes prebarvali v rumeno, belo in rdečo barvo. Verjamejo namreč, da bo svetla barva ptice, še posebej mlade, odvrnila od tega, da se bodo zadrževale na njej. Jonsdottirjeva pravi, da bo od poskusa odvisno, ali bodo prebarvali tudi druge odseke cest po drugih predelih Islandije.

Arktične čigre preletijo več deset tisoč kilometrov
Število umrlih ptic je vsako leto višje, Islandci pa pravijo, da predvsem zaradi naraščajočega števila turistov.
Arktične čigre so majhne ptice, ki tehtajo samo 100 gramov in so še posebej znane po tem, da na leto prepotujejo pot, dolgo 70 tisoč kilometrov. Junija letos so znanstveniki z univerze v Newcastlu v Angliji ugotovili, da je ena od arktičnih čiger v letu dni preletela kar 96.000 kilometrov, z otočja Farne v Angliji do Antarktike in nazaj - kar je najdaljša zavedena selitev do zdaj.