To so v Srbiji dnevi uživanja in veselja. Foto: EPA
To so v Srbiji dnevi uživanja in veselja. Foto: EPA

Znameniti festival, ki ga vsako leto obišče tudi veliko gostov iz Slovenije, bo trajal deset dni, do 22. avgusta. V tem času se bo v kraj, ki leži 25 kilometrov od mesta Čačak in 160 kilometrov od prestolnice Beograd, zgrnilo "morje" glasbenikov. Natančneje, na festivalu bo zaigralo kar 2.000 trobentačev.

Direktor kulturnega centra v Guči Adam Tadić je kot vrhunec festivala omenil mednarodno tekmovanje, ki se ga bodo udeležile skupine trobentačev iz Rusije, ZDA, Francije, Romunije, Turčije, Makedonije, Bosne in Hercegovine, Izraela, Nemčije, Poljske in Slovenije. Slovenski predstavniki bodo drugo leto zapored Feštaband - Velenjski trubači, ki v Gučo potujejo v torek. Tekmovanje naj bi po pisanju srbskih medijev odprl kar srbski predsednik Boris Tadić.

Trobentači bodo dobili muzej
Odkrili bodo tudi spomenik prvemu zmagovalcu tekmovanja iz leta 1961 Desimirju Perišiću. Jubilejno prireditev bodo posebej počastili še z novim muzejem trobentačev in slavnostno akademijo. Letos napovedujejo še več obiskovalcev kot lani, ko so s 600.000 ljudmi dosegli rekordni obisk. Prenočišča v kraju so tako že dolgo zasedena, zato se boste morebitni obiskovalci, ki nimate rezervacij, morali zadovoljiti s spanjem v bližnjih krajih.

Med številnimi znanimi gosti bodo tudi ugledni domači glasbeniki in plesne skupine. Drugič bo Guča gostila tudi svetovno znanega Gorana Bregovića.

Kdo ne pozna Guče?
Prvi festival trobentačev v Guči je trajal le en dan, spremljajo pa ga je le nekaj sto ljubiteljev glasbe. V pol stoletja pa se je festival razvil v pravo gibanje, ki glasbo prepleta z veselim druženjem. Letos bodo tako obiskovalci prišli tudi iz Maroka, Avstralije, ZDA, Švice, Norveške in seveda tradicionalno iz držav nekdanje Jugoslavije.