69. izbor za Pesem Evrovizije bo potekal v Baslu med 13. in 17. majem prihodnje leto. Foto: EBU
69. izbor za Pesem Evrovizije bo potekal v Baslu med 13. in 17. majem prihodnje leto. Foto: EBU

V nedeljo se je iztekel rok za prijavo za sodelovanje na Evroviziji 2025. Za zdaj je javno sodelovanje potrdilo 29 nacionalnih radiotelevizij, vključno z gostiteljico, švicarsko radiotelevizijo, poročata spletna portala poznavalcev Evrovizije, Eurovoix in ESC Today, a najverjetneje bo sodelujočih držav (precej) več.

Nacionalni izbor na začetku leta 2025

Med javnimi radiotelevizijami, ki so prijavo že podale, je tudi RTV Slovenija. Iz razvedrilnega programa RTV SLO so sporočili, da izvedbo izbora skladbe, ki bo Slovenijo zastopala na 69. tekmovanju za pesem Evrovizije, načrtujejo na začetku prihodnjega leta.

Pravila in navodila za prijavo bodo znana oktobra

Podrobnosti o izboru za zdaj še niso znane, ob tem so v uredništvu pojasnili, da bodo več sporočili oktobra: "Vse zainteresirane avtorje in avtorice ter izvajalce in izvajalke seznanjamo, da bo RTV Slovenija oktobra 2024 objavila način izbora slovenske predstavnice za 69. Tekmovanje za pesem Evrovizije 2025, vključno s pravili za sodelovanje in načinom izbora zmagovalne skladbe."

Podrobnosti bodo oktobra objavljene na naši spletni strani, na kateri bodo izvajalci našli tudi navodila, kako se prijaviti na nacionalni izbor.

Nizozemska zaprosila za podaljšanje roka

Med tistimi, ki še kolebajo, je nizozemska radiotelevizija Avrotros, katere letošnji predstavnik Joost Klein je bil tik pred finalom diskvalificiran zaradi napada na članico produkcijske ekipe. Evropsko radiodifuzno zvezo je Avrotros zaprosil za podaljšanje roka, EBU je nizozemskemu RTV-ju ugodil in mu dal čas do 1. novembra. Neodločena je tudi romunska javna radiotelevizija.

Že zdaj pa je jasno, da na Evroviziji 2025, ki bo med 13. in 17. majem v švicarskem mestu Basel, ne bo predstavnikov Rusije, Belorusije, Bosne in Hercegovine ter Slovaške.