Bono in druščina bodo v hrvaški prestolnici nastopili prvič. Slavne Irce si bo v živo ogledalo tudi veliko Slovencev. Foto: EPA
Bono in druščina bodo v hrvaški prestolnici nastopili prvič. Slavne Irce si bo v živo ogledalo tudi veliko Slovencev. Foto: EPA
U2 na novi turneji nastopajo na velikanskem odru, ki zagotavlja pravi spektakel za obiskovalce. Foto: EPA

Za današnji in jutrišnji koncert je na prodaj še nekaj najcenejših vstopnic po ceni 250 kun (okrog 34 evrov), so sporočili organizatorji. Kupiti jih bo mogoče tudi na blagajni pred stadionom.

Znani Hrvati na Maksimiru
Hrvaški mediji napovedujejo, da bo na koncert, ki ga označujejo kot "največji spektakel leta", prišlo okrog 20.000 tujcev - veliko jih bo iz Slovenije -, pa tudi številni hrvaški glasbeniki, igralci, politiki in druge znane osebnosti. Nekateri med njimi so zaradi koncerta prispeli iz toplih krajev, piše Jutarnji list.

Vodja skupine Prljavo kazalište Mladen Bodalec je srečen, da U2 končno prihajajo na njihov "domači prag". Za omenjeni časopis je povedal, da ima vstopnice za zahodno tribuno, na stadion pa se bo odpravil okrog petih popoldne z zagrebškim tramvajem, morda pa kar peš.

Nastop slavnih Ircev nestrpno pričakujeta tudi pevka Vanna in njen soprog Andrija Vrdoljak, ki sta, kot pravita, oboževalca skupine, "odkar vesta zase". Na koncert se bosta odpravila v družbi prijateljev - skupaj jih bo šest -, in sicer čim prej zaradi gneče. Koncert bo iz VIP-lože spremljal tudi zagrebški župan Milan Bandić v družbi drugih pomembnežev.

Na Maksimir raje ne z avtom
V Zagrebu so pripravljeni na izredno stanje v javnem prevozu, zato so okrepili linije tramvajev, ki jih bodo usmerjali glede na poročila s terena. Tudi zagrebški policisti so v pripravljenosti: na vsakem izmed koncertov pričakujejo okrog 62.000 obiskovalcev, za njihovo varnost pa bo skrbelo najmanj 500 policistov in okrog 1.000 varnostnikov.

Priporočajo, da na področje Maksimira, vrata stadiona se bodo odprla že ob 16.30, obiskovalci ne prihajajo z osebnimi avtomobili. Hrana in pijača bosta na prodaj znotraj stadiona, kamor bo prepovedan vnos kakršne koli profesionalne foto- in videoopreme, dežnikov, orožja, steklenic in drugih potencialno nevarnih predmetov.

"Obrnilo" se bo okrog 20 milijonov evrov
Po pisanju hrvaškega Večernjega lista v naslednjih dveh dneh v hotelih ni mogoče več dobiti postelje, podpredsednik mestne turistične organizacije Dražen Hochecker pa upa na stoodstono zasedenost, če se bo le deset odstotkov obiskovalcev odločilo tudi prenočiti v hrvaški prestolnici. Turistični delavci pričakujejo, da bo vsak izmed njih zapravil med 100 in 200 evrov, ne glede na namestitev ali prevoz.

V Zagrebu, kjer je sicer na voljo nekaj več kot 10.000 postelj, v prvih sedmih mesecih letošnjega leta pa zaznavajo desetodstotni padec pri obiskih in nočitvah, si tako že vsi manejo roke - hotelirji, lastniki barov in restavracij, taksisti, letališče Pleso ... Začasno delo je dobilo dva tisoč ljudi, ki so pripravljali spektakularno prizorišče, katerega osrednji del je 55 metrov visok in 70 metrov širok oder. Oblika odra v duhu turneje z naslovom 360 stopinj omogoča dober pogled z vseh strani.

Po izračunih Večernjega lista se bo s koncertom "obrnilo" okoli 20 milijonov evrov, od tega jih bo osem milijonov kapnilo v žep skupine, ki z letošnjo turnejo spet postavlja rekorde in širi obzorja glasbenega spektakla. Čeprav končne številke še niso znane, pa naj bi rockerji letos zaslužili še več kot s turnejo pred tremi leti, ki jim je navrgla več kot 270 milijonov evrov.

Organizatorji še zagotavljajo, da za ponedeljek napovedano slabo vreme z morebitnimi nevihtami ne more preprečiti glasbenega spektakla, saj prizorišče lahko kljubuje vremenskim nevšečnostim.