Caleb in Ashton Bird na odru zvenita kot polnokrven bend, pa čeprav sta 'zgolj' duo. Foto: ŠKUC-Buba
Caleb in Ashton Bird na odru zvenita kot polnokrven bend, pa čeprav sta 'zgolj' duo. Foto: ŠKUC-Buba

Kot nebrzdan psihedeličen ples Indijancev ob zvoku gonga čez jase, potoke in barvite gozdove. Brez tomahavkov!

Radio Študent, 2009

Čeprav si fizično niti nista podobna, sta člana losangeleškega dua (izvirno iz Carbondala v Illinoisu) v resnici brata, in prav sorodstvena vez igra glavno vlogo v glasbi, ki jo Caleb in Ashton Bird ustvarjata pod imenom Tweak Bird. Dvojec v različnih inkarnacijah skupaj nastopa že dobro desetletje, a šele ko sta se kitarist in bobnar v svojih dvajsetih preselila v Los Angeles, sta se odločila, da se bosta glasbi posvečala le še kot duo.

Bobni, kitara, značilna vokala
Ta sorodstvena vez – burno sožitje med mlajšim in starejšim bratom – in njuna ne ravno značilna vokalna izvedba ločita Tweak Bird od sorodnih zasedb in duu omogočata, da kljub odsotnosti drugih članov zveni kot polnokrven bend. To tudi pomeni, da niti dva koncerta Tweak Bird nista enaka: pesmi se lahko začnejo in končajo v skladu z njunim počutjem v danem trenutku.

Tweak Bird sta doslej izdala več singlov, EP-jev in albumov, na katerih združujeta sodobne vplive (alter rock, stoner metal, post rock) in klasične reference (psihedelični rock 60. in 70. let, progresivni in hard rock).

"Težkokategorni" mentorji
Uvod v njuno raziskovanje težkega, eksperimentalnega, progresivnega rocka in izletov v psihedelične vode je bil EP Reservations (Volcom Entertainment, 2008) – prvi zvočni zapis, ki sta ga posnela s producentskim timom Deaf Nephews (natančneje z Dalom Croverjem iz zasedbe Melvins in Toshijem Kasaijem iz seattelske zasedbe Big Business).

Po turnejah z Big Business in Tool sta leta 2010 z istima producentoma posnela album Tweak Bird, na katerem sta osvežila zvok z razširjenim instrumentarijem, jeseni 2012 pa je izšel še njun najnovejši skupni izdelek, EP Undercover Crops, ki prinaša sedem melodičnih popkomadov pod močnim vplivom stoner rocka in shoegaza.

Za ogrevanje pred koncertom bo poskrbel "jahač plošč" BIGor, ki se bo potrudil, da se vihra mastnih kitar in težkih bobnov ne bo polegla po izteku koncerta, ampak bo trajala še naprej, obljubljajo organizatorji ŠKUC-Buba in Menza pri koritu.

Kot nebrzdan psihedeličen ples Indijancev ob zvoku gonga čez jase, potoke in barvite gozdove. Brez tomahavkov!

Radio Študent, 2009