Če so vam ljubi pristni rockovski ritmi, ne smete z urnika prireditev izpustiti koncerta Urban & 4. Foto: Nika Records
Če so vam ljubi pristni rockovski ritmi, ne smete z urnika prireditev izpustiti koncerta Urban & 4. Foto: Nika Records
Urban & 4
Urban obljublja na koncertu pesmi s treh samostojnih albumov in tudi iz časov, ko je bil še v skupini Laufer. Foto: RTV SLO

Urban & 4 so nagnjeni k povezovanju prepoznavnih melodij z glasnim kitarskim zidom zvoka, impulzivno ritemsekcijo, tako da so hkrati prefinjeni in energični.

Podrobnosti o skupini
Urban & 4 so si ustvarili na Slovenskem svoj krog občinstva. Ravno letos so imeli dva odmevnejša koncerta, in sicer v Ljubljani in Mariboru.

Urbanova kariera
Damir Urban, ki je sicer že stalnica hrvaške rockovske scene, je svojo kariero začel v reških skupinah La Bellona in Laufer, ki so precej znani tudi slovenskemu rockovskemu občinstvu. Prva večja in odmevnejša plošča je bila »The Best Off« (1993), s katero so se vpisali v sam vrh tedanje glasbene rock scene tako na Hrvaškem kot tudi pri nas. Že tedaj so veljali za izjemno eksplozivno zasedbo, z eklektičnim pristopom k glasbi in seveda z izrazito močnim Urbanovim vokalom. Med najbolj znane skladbe gotovo sodita »Moja voda« in »Svijet za nas«, s katerima so prodrli v slovenski glasbeni prostor, in že takrat je bil Urban znan kot zelo energičen in samosvoj "frontman".

Samostojna glasbena pot
Po razpadu skupine se je Damir Urban odpravil na samostojno glasbeno pot. S skupino že priznanih reških glasbenikov in z zdaj »skupnim imenom« Urban & 4 so izdali album »Otrovna kiša« (1996). Predstavljal je bolj energični in eklektični glasbeni izraz od skupine Laufer. Z naslednjim albumom »Žena dijete« (1998) pa se je Urban dokončno zapisal v zgodovino hrvaške glasbe, sledile so turneje v BiH-u, na Hrvaškem in v Sloveniji.

Po šestih letih so Urban & 4 izdali ploščo »Retro« (2004), s katero so dokazali, da so še vedno zvesti rockovskemu zvoku, tršim ritmom in se povzdignili še za stopničko višje z zrelejšim glasbenim izrazom. Kmalu so jih tudi nominirali na MTV Adria v okviru MTV European Music Awards (Best Acts).

Tanja Mojzer