The Strokes (na fotografiji pevec Julian Casablancas) so oboževalce na novi album pustili čakati skoraj pet let. Foto: EPA
The Strokes (na fotografiji pevec Julian Casablancas) so oboževalce na novi album pustili čakati skoraj pet let. Foto: EPA

Newyorška zasedba, ki se z albumom Angles vrača 22. marca, skoraj pet let po tretjem First Impressions of Earth, je 9. februarja na svoji spletni strani razkrila prvi singel, ki je brezplačno na voljo 48 ur.

Pesem zaznamuje "klasični zvok Strokesov", kar naj bi veljajo tudi za prihajajoči album, kot je pred kratkim napovedal basist Nikolai Fraiture v intervjuju za BBC-jev radio. Od 11. februarja, ko se bo iztekla brezplačna možnost nalaganja pesmi, pa bo singel na voljo v spletnih glasbenih trgovinah iTunes in Amazon.

Približno mesec po izidu njihovega četrtega albuma Angles bodo Strokesi kot eno prvih imen nastopili na festivalu Coachella v puščavi blizu Palm Springsa. V Evropo za zdaj zagotovo prihajajo na portugalski festival Super Bock, Super Rock in na španski Benicassim, oboževalci na tej strani luže pa seveda upajo, da se bo kmalu pojavil še kak evropski datum.

V petih letih, ko niso izdali nobene skupne plošče, je pet članov zasedbe The Strokes ustvarjalo različne soloprojetke: kitarist Albert Hammond jr. je izdal dva soloalbuma, bobnar Fab Moretti in basist Nikolai Fraiture sta ustanovila svoji skupini, prvi Little Joy, drugi pa Nickel Eye, kitarist Nick Valensi je snemal z Little Joy, Regino Spektor in Devendro Banhartom, Julian Casablancas pa je leta 2009 izdal soloalbum Phrazes for the Young.

The Strokes so se o novem albumu začeli dogovarjatri leta 2009, resneje delati pa v začetku leta 2010, ko so začeli sodelovati s producentom Joejem Chicarellijem (Tori Amos, Counting Crows, My Morning Jacket). Poleti so nastopili na nekaj festivalih in ker se delo s Chicarellijem ni najbolje obrestovalo, se je skupina zaprla v Hammondov studio v državi New York. Basist skupine je, kot smo že omenili, napovedal "klasični zvok Strokesov" in dodal: "To je album, ki bi ga morali posneti med Room on Fire (drugi album skupine iz leta 2003, op. a.) in First Impressions of Earth."

Znan je že seznam 10 pesmi, ki se bodo znašle na albumu Angles:
1. Machu Picchu
2. Under Cover of Darkness
3. Two Kinds of Happiness
4. You’re So Right
5. Taken For A Fool
6. Games
7. Call Me Back
8. Gratisfaction
9. Metabolism
10. Life Is Simple In The Moonlight