U2 so avgusta podrli rekord londonskega stadiona Wembley, saj so privabili kar 88.000-glavo množico. Foto: EPA
U2 so avgusta podrli rekord londonskega stadiona Wembley, saj so privabili kar 88.000-glavo množico. Foto: EPA
U2
Ste jih obiskali v Zagrebu? Foto: EPA

Morda se komu zdi, da se irski četverici na turneji 360 stopinj cedita med in mleko, denarnice nastopajočih pa se iz ure v ure debelijo, vendar v resnici ni tako. Stroški postavljanja in premikanja ogromnega odra in vseh drugih pripomočkov so namreč tako veliki, da glasbeniki in njihova ekipa od turneje po Evropi in Severni Ameriki niso zaslužili še niti centa.

"Stroški prevoza so gromozanski, ogromno denarja pa smo morali vložiti že pred začetkom turneje. Nekdo je moral posebej za U2 izdelati ogromen zaslon, dobiti smo morali ljudi, ki so izdelali načrte za tisto 'štirinožno stvar' nad občinstvom, in še ekipo, ki jo je dejansko naredila," je dejal menedžer skupine Paul McGuinness in dodal: "Vsak dan, ko smo na turneji, pa če nastopamo ali ne, nas stane 510.000 evrov. Dobiček se bo začel kazati šele konec oktobra, ko bomo končali severnoameriški del turneje."

Irci so na turneji podrli kar nekaj rekordov, tako glede stroškov kot največje množice na nekaterih stadionih. Svojim oboževalcem želijo omogočiti, da v vsakem trenutku vidijo vse, kar se dogaja na odru, zato na vsakem koncertu namestijo "železne klešče", kot so jih poimenovali sami. Imajo tri, vsake izmed njih pa stanejo od 16 do 18 milijonov evrov.

Da takšno "kolesje" teče kot namazano, mora poskrbeti utečena ekipa. "Uporabljamo okoli 200 tovornjakov. Okoli 40 jih prevaža odrsko opremo, nato so tu še tovornjaki s spominki, hrano in pijačo," je dejal McGuinness.

Kaj boste počeli prihodnje poletje?
Zasedba, ki jo sestavljajo Bono, The Edge, Adam Clayton in Larry Mullen jr., je turnejo po izidu albuma No Line On the Horizon začela 30. junija v Barceloni, se nato ustavila v mnogih evropskih mestih, najbližje nam v Zagrebu, septembra pa odpotovala čez lužo.

Pred dnevi so najavli, da se bodo naslednje poletje spet vrnili k evropskim oboževalcem. Znano je že, da bodo 30. avgusta leta 2010 nastopili na Dunaju.