Srđan (desno) v družbi Slavka Škvorca, organizatorja njegove 'slovenske turneje', v okviru katere je Skupinsko terapijo predstavil tudi v KUD-u Franceta Prešerna. Foto: Osebni arhiv Slavka Škvorca
Srđan (desno) v družbi Slavka Škvorca, organizatorja njegove 'slovenske turneje', v okviru katere je Skupinsko terapijo predstavil tudi v KUD-u Franceta Prešerna. Foto: Osebni arhiv Slavka Škvorca
"Najboljši in najslabši v Srbiji"

Srđan Jovanović se je rodil leta 1979 v Beogradu, kjer je leta 2000 na Akademiji umetnosti tudi diplomiral. Igralske izkušnje si je med drugim nabiral v skupinah Atelje 212 in Bitef teater, igral pa je tudi v več filmih in televizijskih produkcijah.

Letos pa se je odločil za drzno potezo: osvojiti popolnoma nov žanr, v katerem se prej še ni preizkusil. V stand-up komediji Grupna terapija (Skupinska terapija) se predstavlja z imitacijami, nenavadnimi zgodbami in razmišljanji o odnosih med spoloma, politiki, medijih in še čem. Mi smo se Srđanove Skupinske terapije udeležili v KUD-u Franceta Prešerna.

Strezni ga "gledališka mafija"
Njegov nastop poteka v obliki zgodbe o tem, kako se je pravzaprav znašel na odru v vlogi stand-up komika. Od prvega dogovarjanja v alkoholni omami in spoznanja, v kaj se je spustil, spremljamo njegovo domišljijsko popotovanje od srečanja s Titom in drugimi prepoznavnimi političnimi liki z območja nekdanje Jugoslavije (tu se Jovanović izkaže kot izvrsten imitator) v sanjah do pobega z rektoskopije ali "tlačenjem kamere v zadnjico", ki ogorči njegovega strica Črnogorca (spet izvrstna imitacija črnogorskega dialekta), do "gledališke mafije", ki ga nato prisili, da le dokonča svoj nastop.

Vmes pa Jovanović na zabaven način - preko zgodbe o v ljubezni razočarani prijateljici - razmišlja še o vedno zapletenih odnosih med moškimi in ženskami, pa tudi o Srbiji in Srbih ter o finančnih zagatah ... Pa tudi o "medsosedskih" odnosih in o ljubečem objemanju in skupnem bruhanju pijanih Slovencev in Srbov ob praznovanju novega leta v Beogradu.

Dva odlomka iz Jovanovićega ljubljanskega nastopa si oglejte v priloženih videoposnetkih spodaj, "novopečeni" stand-up komik pa je v pogovoru za MMC (v videoposnetku na desni) razkril tudi, kako se njegovi nastopi v Sloveniji razlikujejo od tistih v Srbiji.

"Najboljši in najslabši v Srbiji"