Harnaaz Sandhu prejema krono iz rok lanske zmagovalke Andree Meza iz Mehike. Foto: Reuters
Harnaaz Sandhu prejema krono iz rok lanske zmagovalke Andree Meza iz Mehike. Foto: Reuters

"Vedite, da ste edinstveni, in to vas dela krasne, ne primerjajte se z drugimi. Verjela sem vase, zato sem danes tukaj," je 21-letna mis Universe sporočila mladim z vsega sveta.

Letošnji izbor v Izraelu sta zaznamovali tudi pandemija covida-19 in geopolitika. Zaradi pojava različice omikron je Izrael prepovedal vstop vsem tujim državljanom, a so izbor v obmorskem mestu Eilat vseeno izpeljali.

Misice so se morale na novi koronavirus testirati vsakih 72 ur. Kmalu po prihodu je bila na testu pozitivna tekmovalka Francije Clemence Botino, ki se je iz 10-dnevne karantene vrnila tik pred izborom.

Na izboru so sicer sodelovale tekmovalke iz okoli 80 držav. Pogoj za sodelovanje tekmovalk na Mis Universe je starost med 18. in 28. letom, kandidatke pa ob tem ne smejo biti poročene ali imeti otrok.

Več držav je izrazilo nasprotovanje dogodku v Izraelu, ki okupira palestinska ozemlja in krši pravice Palestincev. Palestinske kampanje za akademski in kulturni bojkot Izraela (PACBI) so prav tako pozvale k bojkotu.

Svoji predstavnici sta na prireditev sicer poslala tudi Maroko in Bahrajn, pretežno muslimanski državi, ki sta lani vzpostavili diplomatske odnose z Izraelom, poroča Al Džazira. Mis Izraela Noa Cochva pa je ponovila sporočilo organizatorjev, da prireditev ne bi smela biti politična, poroča CNN.

Prva in druga spremljevalka.

Prva spremljevalka iz Paragvaja, druga iz Južne Afrike

Prva spremljevalka je postala Nadia Ferreira iz Paragvaja, druga spremljevalka pa Lalela Mswane iz Južne Afrike, ki se je izbora udeležila kljub pozivu južnoafriških oblasti k bojkotu, saj so izraelsko obravnavanje Palestincev označile za apartheid.

Izbor je vključeval že tradicionalne nastope 80 tekmovalk v narodnih nošah in kopalkah, najboljših deset se je pokazalo tudi v dolgih večernih oblekah v zlati, srebri ali bronasti barvi.

Sandhu pozvala k boju s podnebnimi spremembami

Tekmovalkam so zastavili vrsto vprašanj, da so ocenili njihove "sposobnosti javnega nastopanja". Zmagovalka Sandhu je med drugim pozvala k boju proti podnebnim spremembam. "Preprečiti in zaščititi je bolje, kot se pokesati in popravljati," je dejala.

Na poziv voditelja, komika Steva Harveyja, je morala med drugim tudi oponašati poljubno žival, kar je sprožila nekaj ogorčenja kritikov. Izbrala je mačko.

Izbor je potekal sredi noči, da so ga lahko v ZDA – glavnem pokrovitelju dogodka – spremljali na vrhuncu televizijskega programa. Končal se je šele ob petih zjutraj po srednjeevropskem času oz. petih zjutraj v Izraelu.