Alexa Chung v balerinkah, Rihanna v louboutinkah. Le kateri je udobneje? Je pa treba priznati, da so Alexine vitke noge videti dobro v marsičem. Medtem ko videz povprečnih golih nog v mokasinkah pač ne more biti dober. Foto:
Alexa Chung v balerinkah, Rihanna v louboutinkah. Le kateri je udobneje? Je pa treba priznati, da so Alexine vitke noge videti dobro v marsičem. Medtem ko videz povprečnih golih nog v mokasinkah pač ne more biti dober. Foto:
Še enkrat Rihanna v 'mučilni napravi' Christiana Louboutina. Klinična psihologinja Ingrid Collins meni, da je zapeljivost lepih čevljev s peto povezana s tem, da so stopala večino leta skrita očem in se jih ne zavedamo.
Da tudi SJP (tako kot njen televizijski lik Carrie samooklicana 'čevljoholičarka') v visokih petah kdaj zabolijo noge.
Tudi vitke nožice nekdanje supermanekenke Carle Bruni so videti dobro v balerinkah. Tako pa je videti tudi njen soprog Nicolas Sarkozy malce višji ...
Mokasinke (na fotografiji Pradin model) naj, če niste lastnica izjemno vitkih nog, raje počakajo na dolge hlače.
Še Kate jih nosi v kombinaciji s hlačami.

Čevlji brez pete so nazaj. Morda bi to lahko označili za modni znak recesije: pete so najprej zrasle do neobvladljivih višav, nato pa so se z recesijo strmo spustile, ugotavlja Alice Olins v londonskem Timesu.

Ravni podplati nova modna zapoved
Seveda nižje pete ne bodo vplivale na varnost vašega doma ali službe, a moči pet na delovnem mestu ne gre podcenjevati. Pred kratkim je svet britanskega trgovinskega sindikata oznanil, da so visoke pete za ženske ponižujoče in naj jih v pisarni ne bi nosile. Kar koli že mislite o tem, je ta predlog za "pametno" obutev v službi postavil sindikat v isti modni tabor kot "biblijo" Vogue - kdo je tukaj bolj presenečen?

Novica o tem, da so popolnoma ravni podplati nova modna zapoved, bo šok za mnoge ženske. Resda v britanskih veleblagovnicah prodajo kar za petino več čevljev brez pete, a nič ne more nadomestiti občutka hoje na tankih paličicah, kajne?

A bodimo si na jasnem, opozarja Olinsova. Čeprav zveneča modna imena trdijo, da so čevlji brez pete modna zapoved nove sezone in so nekaj suhljatih manekenk, obutih vanje, poslali tudi na modne revije, vaše obrabljene balerinke ne bodo trend sezone. To bi bilo pač pretirano.

"Čevlji morajo biti fantovski"
Christopher Kane
, ki postaja eden najvplivnejših oblikovalcev ta hip, ima natančne predstave, kakšni čevlji brez pete so sprejemljivi. "So to balerinke? Po mojem mnenju ne. Čevlji morajo biti bolj fantovski. Hotel sem trši, bolj moški dodatek h kolekciji in čevlji brez pete to so." Je res konec s tistimi petami, ki so nas mučile zadnjih pet let?

Pred kakimi desetimi leti, ko so bili čevlji le prijetna pika na i, ne pa modna izjava, je bil par špičastih salonarjev vedno odgovor na vse modne dileme. Pred tem se je s čevlji kot umetnostjo, pri kateri greš lahko čez mejo, ukvarjal le Manolo Blahnik. Več kot 20 let je trajalo, da so avantgardni in glamurozni modeli postali dostopni množicam - ali vsaj zvezdnicam.

Kot pravi Tamara Mellon, ki je sredi 90. vodila oddelek za modne dodatke pri britanski izdaji revije Vogue, je opazila nišo na trgu čevljev in se povezala z "nekim" Jimmyjem Choojem. Obutev ni bila odtlej nikoli več ista. Rdeče preproge so poskrbele za publiciteto, da Carrie Bradshaw iz Seksa v mestu niti ne omenjamo. Nekoč je o svoji patološki obsedenosti s čevlji povedala: "Dobesedno bom tista stara gospa, ki je živela v čevljih."

Nato so prišli rdeči podplati Christiana Louboutina in spet smo bile začarane. Kot pravi odločni Francoz, je Louboutin še povišal pete in dodal še skrito podlogo pod blazinice, pozneje pa jo še odebelil (morda je mislil, da so se ženski gležnji utrdili?).

Nižja peta, nižja cena? Sploh ne!
Letos pa oblikovalci dokazujejo, da tudi ravni čevlji niso nujno dolgočasni ali konzervativni. Tako modno osveščeni so lahko kot visoke pete. In čeprav naj bi bili po mnenju nekaterih trend usmerjanja k ravnim čevljem posledica recesije, nakup čevljev brez pete ne pomeni nujno varčevanja. Lahko so tudi bolj "cenovno zasoljeni" kot tisti s peto.

Razlika v meri bolečin v nogah je očitna. Claire Foster, urednica pri reviji WGSN, potrjuje: "V petah smo bolj samozavestne, a hkrati omejujejo naše gibanje. In, da, nizke pete so manj elegantne, a lahko v njih počnemo več, kar nas lahko dela bolj samozavestne v drugem smislu." Zakaj smo torej ženske tako dolgo vztrajale pri tako nemogoči zaščiti stopal?

A sprememba trendov pri čevljih ne vpliva le na naša stopala, ampak tudi na to, kaj nosimo. Mokasnike "moškega" videza z ozkim krilom do kolen težko prenesejo tudi najbolj vitke postave. A tudi urednica francoskega Voguea Carine Roitfeld je na filmskem festivalu v Cannesu nosila čevlje brez pete - in to je ženska, ki je nekoč priznala, da tudi v kombinaciji s trenirko nosi visoke pete!

Pozabite na gole noge v mokasinkah
Ravne čevlje je treba nositi tako, da so nekakšen poudarek minimalističnim trendom za zimo. Dober zvezdniški primer za to je Alexa Chung, ki je čevlje brez pete obvladala, še preden so se v njih sprehajale manekenke na reviji Calvina Kleina. Seveda so njene noge tanke kot špageti, zato "navadne smrtnice" raje pozabimo na kombinacijo mokasink z golimi nogami in počakajte, da pridejo hladnejši meseci dolgih hlač, dodaja Olinsova.

So se oblikovalci le odločili poslušati ženske in jim ponuditi tisto, kar res hočejo? Andre Leon Talley, urednik ameriškega Voguea, pravi: "Oblikovalci, obsedeni z visokimi mučilnimi napravami, pogosto slabo oblikovanimi za stopala, se morajo strezniti. Jaz nisem več obseden z visokimi petami. Preveč poslovnih žensk izgleda kot modne zveri, ki ena drugo napadajo v nepraktičnih čevljih."

Prodaja čevljev je razlog, da se mnoga zveneča imena obdržijo na vrhu, zato je sprememba v njihovi obliki pomembna modna novica, piše Olinsova. In ne le zato, ker bodo naše noge že jeseni videti malce bolj čokato.