Azzure je oblekla Puma, a drese je za Pumo narisal Neil Barrett. Foto: EPA
Azzure je oblekla Puma, a drese je za Pumo narisal Neil Barrett. Foto: EPA
Moška kolekcija Neila Barretta
Kreacije Neilla Barretta so prav le zelo suhim kupcem. Foto: EPA

Britanci in Italijani so si zdaj bot – oblačila angleških nogometašev je namreč narisal belolasi italijanski modni guru Giorgio Armani.

Kaj bi porekli angleški navijači?
Britanski oblikovalec Barrett je o svojem skrivnem poslanstvu do pred kratkim molčal kot grob, saj se je bal odziva angleške javnosti, predvsem vzkipljivih navijačev. "Res nisem želel razlagati, da sem oblekel Italijane. Sem pa izredno ponosen, da sem imel to čast. Sploh pa se mi zdi čudovito, da bodo v mojih dresih igrali v finalu."

Azzuri kot stripovski heroji
Barrett je razložil, da je navdih za drese azzurov našel pri stripovskih superjunakih: "Striparji svoje junake okrasijo s puščicami, ki bralcu razložijo, da so heroji izredno hitri, kot da bi leteli." Odločil se je za senčenje s tankimi črtami, ki pa niso bile najbolje sprejete. Da spominjajo na izohipse ter da so Italijani videti, kot da "švicajo kot nori", sta le dva od komentarjev, ki Barrettu ne bi bila všeč. Tudi zlate številke na hrbtu tradicionalno modrih dresov so stvar okusa, pravijo nogometne "navdušenke", ki jim ob gledanju italijanskih nogometašev hitreje bije srce. Neil Barrett je majice in hlačke oblikoval s sodelovanju z velikanom Pumo.

Azzuri sicer veliko dajo na svoj videz, kar nenazadnje dokazujejo tudi njihove pričeske. Njihovi dresi so na vsakem svetovnem in evropskem prvenstvu malo drugačni, najbolj pa so očarali takrat, ko so imeli izredno ozke modre majice z ruskim ovratnikom.