Ferragamo, ki se ga je prijel vzdevek
Ferragamo, ki se ga je prijel vzdevek "čevljarja sanj", je pri izdelavi čevljev vedno upošteval osebni slog vsake igralke. Foto: Reuters

Pariški muzej je tako prvič v svoji zgodovini postal prizorišče modne revije, ki je bila sicer posvečena zgodovini te prestižne znamke. Dovoljenje za dogodek si je legendarni firenški oblikovalec obutve "prislužil", ker je sponzoriral razstavo o zadnji mojstrovini Leonarda da Vincija Ana Samotretja, ki je v muzeju na ogled od 31. marca do 25. junija.

Ustanovitelj modne hiše Salvatore Ferragamo (1898-1960) se je rodil v siromašni poljedeljski družini blizu Neaplja. Izdelovanju čevljev se je začel posvečati že pri osmih letih. Prvo znanje si je pridobil kar pri lokalnem čevljarju. Kot najstnik je odprl svojo prvo trgovino v Bonitu, vendar je malo mesto blizu Neaplja kmalu postalo premajhno za njegov uspeh in načrte, zato se je leta 1914 izselil v Združene države Amerike.

Leta 1920 je podpisal prvo pogodbo z družbo America Film Company za izdelovanje čevljev za vesterne. Igralci, kot sta Douglas Fairbanks in Rudolph Valentino, so kmalu postali stalni odjemalci njegove obutve, vendar se je sedem let pozneje vseeno vrnil v rodno Italijo in tako "prisilil" stranke, da so one prišle k njemu.

Za vsako zvezdnico drugačni čevlji
Ferragamo, ki se ga je prijel vzdevek "čevljarja sanj", je pri izdelavi čevljev vedno upošteval osebni slog vsake igralke. Za Greto Garbo je, denimo, izdeloval elegantne in športne čevlje, za Audrey Hepburn elegantne, za Marilyn Monroe pa zelo prefinjene čevlje. Uporabljal je zelo različne materiale, od najdražjih, kot sta krokodilje usnje ali kačja koža, do papirja za ekstravagantne sandale. V njegovi zbirki danes najbolj izstopajo čevlji iz 18-karatnega zlata, ki jih je leta 1956 izdelal za soprogo nekega avstralskega milijarderja.

Njegova zbirka sicer šteje približno 10.000 parov čevljev, od katerih jih je večina pripadala zvezdam svetovne kinematografije, kot so Marlene Dietrich, Greta Garbo, Ava Gardner, Rita Hayworth, Lauren Bacall in Sophia Loren. Leta 1995 so v firenški palači Spini Feroni na obali reke Arno odprli njemu posvečen muzej.