Dvorana v Mestnem muzeju je bila nabito polna. Foto: MMC RTV SLO
Dvorana v Mestnem muzeju je bila nabito polna. Foto: MMC RTV SLO
Vladimira Kralj, Arijana Gadžijev
Tako Vladimira kot Arijana sta bili po reviji presrečni. Foto: MMC RTV SLO
Oblikovalke o modni reviji
Ocena Zorana Garevskega

Trinajst manekenk in maneken je v treh izhodih predstavilo kreacije, s katerimi so si mlade oblikovalke prizadevale krmariti med visoko modo in potrebami sodobne ženske z lastnimi stilskimi interpretacijami. Vmes pa je za vračanje v čas Ilirskih provinc skrbela šansonjerka Nataša Jan.

Trije izhodi in trije različni slogi
Najprej so se manekenke in maneken predstavile polni dvorani Mestnega muzeja v kreacijah Aleksandre Brlan. Izstopale so predvsem rahlo tkane pletenine, ki jih je kombinirala z nekoliko bolj udarnimi kosi (krila z veliko volumna, majčke z našito verižico ...). Aleksandra je z njimi, kot je povedala, poskušala povezati dva različna socialna razreda v enega: "Aristokratinja in razcapana kmetica se zlijeta v eno, v sodobno in svobodomiselno meščanko."

Moda v tesni povezavi z glasbo
Izhode je dopolnjevala glasba in prav ta je navdihnila Vladimiro Kralj za naslov kolekcije "Ma Petit …" V njenih kreacijah so lahko obiskovalci začutili močan vpliv vojaške uniformiranosti, uporabo bordur, visokih ovatnikov, brokata in raznih drobnih detajlov (pentlje, manšeta gumbi, dvignjena ramena, potiski). "Kot glavno iztočnico sem vzela drapiranje, ki sem ga postavljala na različna mesta in s tem spreminjala formo telesa," je opisala svoje delo Vladimira.

V videu desno si še poglejte, kaj so povedale Vladimira, Aleksandra in Arijana (po tem vrstnem redu) po reviji.

Revija pa ni bila prikrajšana niti za pravljični utrip sveta. Arijana Gadžijev je predstavila svoje kreacije, katerih rdeča nit so bila bajeslovna bitija, ki nastopajo v pravljici "Zlata ptica", iz katere je črpala navdih. Tako so se po rdečih kosih preproge sprehodile tudi njena z digitalnim tiskom potiskana oblačila.

Poglejte si tudi pogovor z modnim oblikovalcem Zoranom Garevskim po reviji.

Revija, kot jo je videl Zoran Garevski
"Če si mlajši dizajner se ne smeš ozirati na trende. Ker moraš čim bolj jasno predstaviti lastno vizijo. Lasten stil, ki ni konkurenčen velikim koropracijam," je po reviji za MMC spregovoril modni oblikovalec Zoran Garevski. Dodal je še, da sam ne načrtuje podobnega podviga: "Jaz v tem trenutku ne rabim takšne publicitete. Vsaj ne na takšen način."

Kreacije vseh treh oblikovalk (kot so si sledile na reviji) si lahko pogledate spodaj.

Oblikovalke o modni reviji
Ocena Zorana Garevskega