Fižol, jajca, slanina, klobase ... samo nebo je omejitev, kaj si lahko vdelaš v svoje pokrivalo. Foto: EPA
Fižol, jajca, slanina, klobase ... samo nebo je omejitev, kaj si lahko vdelaš v svoje pokrivalo. Foto: EPA

Gola ramena, gole glave in kratka krila so na kraljevskem Ascotu strogo prepovedani - kar pa še ne pomeni, da so oprave ... konvencionalne ali dolgočasne.
Nasprotno, vsako leto je večja zgodba tega dirkališča nedaleč od Londona moda kot pa dirke. Te se zdijo zgolj pretveza za shod visoke družbe, na čelu katere je britanska kraljica.

Med 19. junijem in današnjim dnem se je zvrstila cela parada klobukov, med katerimi smo videli elegantna pokrivala, bizarna gnezda, patriotske stvaritve v barvi "Union Jacka", Euru primerna miniaturna nogometna igrišča (!) in oh-tako-zelo-angleške naglavne čajnike.
Kislo vreme
Je pa obiskovalcem letošnjega Ascota močno zagodlo vreme, saj sta bila veter in dež tako močna, da so se dame skremženega obraza lahko le grabile za pokrivala, ki jim jih je odnašalo nekam za vrat in za krila, ki jih je veter dvignil visoko nad tisto dopustno mejo tik nad koleni.

Kraljica Elizabeta II., ki je pred kratkim praznovala 60. obletnico vladanja, je imela manj težav - a to le zato, ker ima v robove svojih plaščev in oblek všite majcene uteži, klobuk pa ji pričvrstijo na glavo z nešteto iglami.

V spodnji galeriji si lahko ogledate nekaj letošnjih presežkov.