Jean-Paul Gaultier praznuje v velikem slogu - zabava v New Yorku je bila le ena izmed mnogih, s katerimi bo počastil 30 let od prve kolekcije. Foto: EPA
Jean-Paul Gaultier praznuje v velikem slogu - zabava v New Yorku je bila le ena izmed mnogih, s katerimi bo počastil 30 let od prve kolekcije. Foto: EPA
Gaultier je bil na vseh letošnjih Madonninih koncertih v Parizu. Foto: EPA

Gaultier je na praznovanje na Manhattnu prišel pod roko s plišasto igračko, ki je bila oblečena v eno njegovih najbolj prepoznavnih kreacij - rožnati steznik s stožčastimi košaricami modrčka, kakršnega je nosila Madonna leta 1990 na turneji Blonde Ambition.

Gaultier in Madonna sta sodelovala tudi letos - na turneji Confessions zvezdnica znova nosi njegove kreacije. 54-letni Francoz, ki si je pred kratkim ogledal vse štiri Madonnine nastope v Parizu, ne skriva občudovanja 48-letne zvezdnice. "Tako rad jo gledam. To je pravi spektakel. Biti star 48 let in tako nastopati, je neverjetno," pravi svetlolasi modni oblikovalec, ki se za svoj poklic nikoli ni formalno izobraževal.

Pierre Cardin je prepoznal nadarjenost
Že zelo mlad je začel pošiljati skice s svojimi zamislimi takratnim mojstrom v Parizu. Pierre Cardin je bil navdušen nad tem, kar je videl, in Jean-Paul Gaultier je na začetku 70. let postal njegov asistent. Leta 1976 je predstavil svojo prvo samostojno kolekcijo, v naslednjih letih pa je razvil svoj še danes prepoznaven slog. V Franciji so ga oklicali za "porednega dečka" francoske mode, Gaultierova modna hiša pa si je utirala pot navzgor. Šokiral je, ko je moške oblekel v krilo. Še bolj je šokiral, ko je na modne steze povabil manekenke in manekene, ki niso ustrezali "povprečnim" predstavam. Vse to mu je prineslo tako pohvale kot tudi kritike.

Gaultier je s svojimi kreacijami sodeloval pri številnih filmskih uspešnicah - med drugim je oblekel filmske like v Bessonovem Petem elementu in Almodovarjevi Kiki. Francoz napoveduje, da bo 30. obletnico svoje prve kolekcije v velikem slogu praznoval še vse do konca leta.