Michelle in Barack Obama med svojim prvim predsedniškim plesom. Foto: EPA
Michelle in Barack Obama med svojim prvim predsedniškim plesom. Foto: EPA
Jason Wu
Jason Wu je v hipu iz neznanega oblikovalskega imena zrasel v superzvezdnika.

26-letni na Tajvanu rojen oblikovalec je nedvomno doživel uspeh kariere, kaj kariere, oblikovalski uspeh stoletja, ko je 20. januarja oblekel novo ameriško prvo damo Michelle Obama za inavguracijski ples.
Saj se še spomnite dolge šifonaste, z bleščicami posute toalete slonokoščene barve z eno naramnico?
Ni vedel, da jo bo zares oblekla
"Dva meseca sem bil na trnih. Obleko sem sešil novembra, nato pa na Zahvalni dan z njo poletel v Chicago," je povedal mladi oblikovalec, ki v modnem svetu sicer ni novinec, a je širši javnosti še precej neznan.
Za Teen Vogue je Wu dejal: "Obleko sem hotel dostaviti sam. Nisem hotel, da bi se je kdor koli drug dotikal! A zares pravzaprav nisem vedel, da jo bo nosila, dokler je nisem, kot vsi ostali, videl po televiziji. Ko je stopila na oder, sem spustil vse iz rok. In ja, sem tudi malo jokal. Zame je bil to neverjeten trenutek."
Talentirani kozmopolit
Na Wujevi spletni strani piše, da se je pri 9 letih z družino preselil v Vancouver, pri 14-ih je študiral kiparstvo v Tokiu in preživel zadnji letnik srednje šole v Parizu.
Wu se je nato vpisal v prestižno Parsonsovo šolo dizajna in opravljal pripravništvo pri slavnemu oblikovalcu Narcisu Rodriguezu.
Februarja 2006 je debitiral z lastno kolekcijo in se takoj uveljavil kot eden vodilnih ameriških vzhajajočih talentov. Njegove kolekcije pa danes nosijo tudi nekatere hollywoodske zvezdnice, kot sta denimo Kerry Washington in January Jones.
V spodnji galeriji sledi nekaj zvezdnic v Wujevih kreacijah.
K. S.