Krzno je tako toplo in mehko, a kaj je narobe z umetnim? Foto: EPA
Krzno je tako toplo in mehko, a kaj je narobe z umetnim? Foto: EPA

V torek so vsi ljubitelji naravnega krzna prišli v Moskvo, kjer je krznarska hiša Fur Land na ruskem tednu mode predstavila najnovejše kreacije, kar seveda ni ušlo zagnanim aktivistom Pete - organizacije Ljudje za etnično ravnanje z živalmi, ki naj bi bila z več kot dvema milijonoma članov največja skupnost za pravice živali na svetu. Njihov slogan je: "Živali niso za hrano, oblačenje, testiranja ali v zabavne namene."

Med najbolj znane aktivistke za prepoved krzna v modni industriji sodijo igralka Eva Mendes, nekdanja Playboyeva zajčica Pamela Anderson, modna oblikovalka Stella McCartney in igralka Christina Ricci, med grešnice pa Jennifer Lopez, Mariah Carey in Beyonce.

Kako daleč bo segel glas Leone?
Ostro je proti naravnemu krznu spregovorila tudi britanska "novodobna" zvezdnica, pevka Leona Lewis, ki je dejala, da je z ljudmi, ki nosijo krzno, "nekaj resno narobe". "Niti predstavljati si ne morem, da človek ve, da je moralo za njegov plašč umreti več živali, in ga kljub temu nosi." 23-letnica, zagrizena vegetarijanka, je nedavno zavrnila tudi dober milijon evrov vredno ponudbo londonske veleblagovnice Harrods, zaradi enega samega razloga: v trgovini je mogoče najti tudi krznene izdelke.

Kljub temu si nekateri modni oblikovalci zatiskajo ušesa in svoje krznene izdelke še vedno predstavljajo množicam. Oglejte si nekaj najbolj "in" letošnjih krznenih modelov modne hiše Fur Land, kreacij s sejma "Fur and Fashion" in ukrajinskega tedna mode.

A. P.