V Milanu so lani zaradi premikanja datumov pobesneli, nov urnik naj bi poskrbel, da takih zapletov (vsaj do leta 2015) ne bo več. Foto: EPA
V Milanu so lani zaradi premikanja datumov pobesneli, nov urnik naj bi poskrbel, da takih zapletov (vsaj do leta 2015) ne bo več. Foto: EPA

Britanski modni koncil (BFC) in Združenje ameriških modnih oblikovalcev (CFDA) sta namreč določila datume tednov mode v Londonu in New Yorku za kar dve leti vnaprej, da bi se izognili podobnim zapletom, kot se je zgodil pred nekaj meseci.

Začetek newyorškega tedna mode so namreč organizatorji lani premaknili na 13. september - kar je teden dni pozneje kot običajno - to pa je sprožilo verižno reakcijo in povzročilo, da sta se prekrivala tedna mode v Londonu in Milanu, zato so pobesneli tako Italijani kot Britanci. Leta 2008 so se namreč vse štiri svetovne modne prestolnice New York, London, Milano in Pariz uskladile, da se bo sezonski cikel tednov mode vedno začel drugi četrtek v februarju in septembru.

Kratkoročna ...
Zaradi tega zapleta so nato začeli že takoj razmišljati o naslednjem jesenskem tednu mode in se v začetku januarja le uskladili - letošnji newyorški teden mode bo tako potekal od 6. do 13. septembra 2012, takoj naslednji dan mu bo sledil še londonski in bo trajal do 18. septembra, ker pa so britanskega prestavili, se tokrat ne bo prekrival z milanskim, ki se začne 19. septembra.

... in dolgoročna rešitev
V četrtek pa sta BFC in CFDA sporočila še, da sta določila datume tudi za naprej: predstavitev kolekcij jesen/zima 2013-2014 se bo v New Yorku začela 6., v Londonu pa 15. februarja 2013, kolekcije za pomlad/poletje 2014 se bodo predstavile nekaj mesecev pozneje - v ZDA 5., na Otoku pa 13. septembra. Modne smernice za jesen/zimo 2014-2015 se bodo v New Yorku začele predstavljati 6. februarja 2014, v Londonu pa na valentinovo, pomlad/poletje 2015 pa bo na modnih brveh zažarelo 4. (New York) oziroma 12. septembra 2014 (London).