Lil Nas X s spornim copatom. Foto: MSCHF
Lil Nas X s spornim copatom. Foto: MSCHF

V tožbi Nike navaja, da so bili copati, ki so šli na prodaj v ponedeljek in bili razprodani v nekaj minutah, izdelani brez njihovega pristanka ali avtorizacije.

"Dizajn čevlja bo najverjetneje ustvaril zmedo in zmotno asociacijo med izdelki MSCHF-ja in Nikejem ter je že povzročil veliko škodo dobremu imenu Nikeja, vključno med našimi strankami, ki zdaj mislijo, da Nike podpira satanizem," navaja v ponedeljek vložena tožba. "Potrošniki se razburjajo in že pozivajo k bojkotu Nikeja."

Modificirana serija športnega copata Nike Air Max 97s oz. "Satanovi copati" so vezani na izdajo Lil Nas X-ovega novega singla Montero (Call Me by Your Name) in kontroverznega videospota zanj, v katerem se 21-letni z grammyjem nagrajeni raper spusti po drogu v pekel, tam pa poplesuje z likom s hudičevimi rogovi.

Sorodna novica Lil Nas X je izdal nov videospot, poln spolne svobode

Lil Nas X, ki ne skriva svoje istospolne usmerjenosti, se na kritike požvižga. "Zgražate se, da je črnski gej, ki twerka ob umetnem satanu, konec sveta, kot da se suženjstvo in holokavst ne bi zgodila," se je posmehnil svojim nasprotnikom.

Na opazko nekega komentatorja, da "uničuje družbo", pa: "Vsak teden imamo množično streljanje, proti katerem naša vlada ne migne s prstom, da bi ga preprečila. Nisem jaz s svojim drajsanjem po striptiz drogu tisto, kar uničuje družbo."

666 parov

Ob tej priložnosti so pri MSCHF-ju izdelali točno 666 parov čevljev, pri čemer je en par stal 1.018 dolarjev.

In kaj točno je satanskega na spornih čevljih? Črni copati z rdečimi detajli imajo obesek s simbolom pentagrama, z rdečo izpisano satansko število 666 in napis LUKA 10:18 - gre za 10. poglavje Evangelija po Luki, v katerem je zapisano "Tedaj jim je rekel: Gledal sem Satana, kako je kakor blisk padel iz nebes."

A to še ni vse - vsak copat naj bi v podplatu vseboval tudi po eno kapljo človeške krvi, pri čemer so kri donirali člani MSCHF-jeve ekipe, je povedal predstavnik podjetja za CNN.

O ogroženi ameriški duši

Podjetje je sicer v preteklosti že predelalo isti model Nikejevih copat - leta 2019 so na tržišče poslali t. i. Jezusove copate, ki so vsebovali 60 mL vode iz reke Jordan, na vezalkah pa imeli privezan križec.

A toliko prahu kot Satanovi niso dvignili - niti Nike takrat podjetja ni tožil.

Na čevelj se je odzvala celo guvernerka Južne Dakote Kristi Noem, ki je na Twitterju zapisala, da je ogrožen duh Amerike. "Našim otrokom sporočajo, da tovrstni izdelek ni samo okej, ampak je "ekskluziven". Ampak, ali veste, kaj je še bolj ekskluzivno? Njihova od Boga dana večna duša. Borimo se za dušo našega naroda. Moramo se močno boriti. In pametno boriti. Moramo zmagati."

Lil Nas X ji ni ostal dolžen. "Guvernerka si, pa tvitaš tu o nekih ušivih čevljih. Opravljaj svoje delo!"