Med tednom mode v Sao Paulu se po modnih stezah ne bodo sprehajale manekenke, ki so mlajše od 16 let. Foto: EPA
Med tednom mode v Sao Paulu se po modnih stezah ne bodo sprehajale manekenke, ki so mlajše od 16 let. Foto: EPA

Na modnem tednu v Sao Paulu so uvedli starostno omejitev, saj morajo biti manekenke, ki bodo na njem nastopale, starejše od 16 let.
S tem poskušajo dvigniti zavest o motnjah v prehrani manekenk, zaradi česar je pred mesecem umrla 21-letna manekenka Ana Carolina Reston.

"V Parizu in Milanu na podobnih prireditvah ne smejo nastopati manekenke, ki so mlajše od 16 let," je povedala Paula Marini, predstavnica agencije Ford Models. "V Braziliji je to nekaj novega."

Modni teden v Sao Paulu, ki bo potekal od 24. do 29. januarja, je zahtevi o minimalni starosti dodal zahtevo, da manekenske agencije za svoje manekenke priskrbijo zdravniška potrdila in da so manekenke zdrave. "Pri lepoti in modi gre predvsem za zdravje," je prepričan umetniški direktor modnega tedna Paulo Borges.

Svet visoke mode in manekenstva je že dolgo tarča kritikov, ki trdijo, da vzpodbuja ženske in dekleta, naj posnemajo manekenke. Te v želji po uspehu pogosto stradajo, da bi bile čim bolj suhe, saj to dojemajo kot lepotni standard.