Warhol je že pred skoraj desetletjem takole navdihnil modnega oblikovalca Thierryja Muglerja. Foto: EPA
Warhol je že pred skoraj desetletjem takole navdihnil modnega oblikovalca Thierryja Muglerja. Foto: EPA

V prihodnosti bo vsak lahko doživel 15 minut svetovne slave.

Andy Warhol, 1968
Andy Warhol: Avtoportret
Warholova dela so se, kot bi si najverjetneje tudi želel, znašla med predmeti široke porabe. Med najbolj prepoznavnimi Warholovimi deli so grafike Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor, Elvisa Presleyja in številni avtoportreti, ki jih danes srečujemo na vsakem koraku - na vžigalnikih, skodelicah, pa tudi v obliki reprodukcij na stenah. Foto: EPA
Edie Sedgwick, Sienna Miller
Edie Sedgwick (na sliki levo) je bila pomemben del Warholovega življenja in ustvarjanja. Od leta 1965, ko sta se z umetnikom spoznala, do njene prezgodnje smrti leta 1971 (stara je bila komaj 28 let), sta sodelovala pri več filmih in fotografskih seansah. Na sliki desno je Sienna Miller v vlogi Sedgwickove v filmu Factory Girl.

"Warholovski" plaz se je sprožil s filmom Factory Girl, v katerem je modna ikona Sienna Miller upodobila Warholovo muzo, dedinjo, manekenko in igralko (pa tudi modno ikono) Edie Sedgwick, zdaj pa so pri podjetju Pepe Jeans oznanili kolekcijo, navdihnjeno z Warholom in njegovim delom, ki jo bodo razvili v sodelovanju s Fundacijo Andyja Warhola.

Pop in Factory
Linija z uradnim imenom The Andy Warhol Collection by Pepe Jeans London bo vsebovala 250 kosov, razdeljena pa bo na dva dela: Pop, navdahnjen z Warholovo umetnostjo, in malce bolj prefinjeni Factory (to ime se nanaša na Warholov umetniški atelje, kjer so se zadrževali tudi drugi umetniki, pisatelji, glasbeniki, zvezdniki ....).

Dizajne bodo prvič pokazali na novem oddelku The Art modnega sejma Bread & Butter v Barceloni. Od maja naprej bo del Pepejeve "warholovske" kolekcije na voljo v njihovih trgovinah, do jeseni pa bo na policah celotna linija.

Kulturo jemal in vračal množicam
Andy Warhol se je rodil kot Andrew Warhola 6. avgusta 1928 v delavski družini českoslovaških priseljencev v Pittsburghu v Pensilvaniji, kjer je danes njemu posvečen muzej. Po mladosti, ki jo je zaznamovala težka bolezen, in študiju na prestižni univerzi Carnegie Mellon v domačem kraju (v Warholovem času se je imenovala Tehnološki inštitut) se je leta 1949 preselil v New York. Po uspešni karieri industrijskega ilustratorja je Warhol po vsem svetu zaslovel kot slikar, avantgardni filmar, glasbeni producent, pisec in znana javna osebnost, vedno prisotna v zelo širokem razponu družbenih krogov - družil se je tako z bohemskimi ljudmi z ulice, z vzvišenimi intelektualci, hollywoodskimi zvezdniki in bogatimi aristokrati.

Bil je osrednji lik gibanja, znanega pod imenom popart. Upodabljal je predvsem ikone ameriške popularne kulture - dolarske bankovce, izdelke široke porabe (med njegovimi najbolj znanimi deli so upodobitve pločevink za juho Campbell), podobe iz časopisov, zvezdnike ... Njegovi predmeti so bili v trenutku prepoznavni in privlačni množicam.

V času svojega življenja Warhola ravno zaradi množicam privlačnih podob niso vsi "priznavali" za pravega umetnika, saj naj bi bila njegova dela po mnenju nekaterih kritikov cenena prevara in "nateg", a po njegovi smrti leta 1987 je postal prava kultna osebnost, ki mu po vsem svetu posvečajo muzeje, retrospektive, o njem pišejo knjige in snemajo filme.

Tudi slavni Warhol je nosil leviske
Danes Andy Warhol velja za enega najbolj vplivnih umetnikov 20. stoletja in je tudi "lastnik" vizionarskega izreka o 15 minutah slave, v katerem se je nanašal na minljivost zvezdniškega statusa (Warhol naj bi tudi skoval pojem superzvezdnikov), ki je povezan z medijsko pozornostjo - ta se hitro preusmeri na nekaj ali nekoga drugega, ko mine zanimanje javnosti.

Pred sodelovanjem s Pepejem je Fundacija Andyja Warhola sodelovala že s podjetjem Levi Strauss & Co pri liniji Warhol Factory X Levi's - menda je tudi sam Warhol rad nosil leviske.

A. K.

V prihodnosti bo vsak lahko doživel 15 minut svetovne slave.

Andy Warhol, 1968