Nemogoče se jim je upreti. Foto: EPA
Nemogoče se jim je upreti. Foto: EPA
Slavni padec Naomi Campbell
Celo supermanekenke se težko kosajo z 20-centimetrskimi petami!
Dame iz Seksa v mestu - v petkah, seveda
Osrednja junakinja serije Carrie (Sarah Jessica Parker) bi lahko z denarjem, ki ga je zapravila za čevlje, odplačala dobršen del kredita za stanovanje. A kaj, ko se jim je tako težko upreti ...

Oboževane visoke pete te dni praznujejo 500. rojstni dan. Za obeležitev tega častitljivega jubileja so pri nekem britanskem izdelovalcu čevljev izdelali do zdaj najvišjo peto (vsaj na Otoku), ki meri celih 30 cm! Na njih je deset minut zdržala neka hrabra manekenka, najverjetneje pa jih ne bo obul nihče več in bodo "čeveljci" (na srečo!) na ogled le na razstavah.

Pete spodnesle celo Naomi
Mnogi so se ob tej priložnosti spomnili znamenitega trenutka iz modne zgodovine, ko je "črna panterka" Naomi Campbell leta 1993 na reviji Vivenne Westwood v čevljih z 20-centimetrsko peto padla, kot je dolga in široka (no, ozka) po pariški modni brvi. A padec zaradi visokih pet je vsako leto tudi realnost čisto običajnih 8.000 Britank - toliko naj bi se jih na leto poškodovalo prav zaradi petk.

Mona Lisa v visokih petah?
Vsem tveganjem navkljub pa je priljubljenost visokih pet velikanska, menda jih imajo za največjo uganko ženske osebnosti. Obstaja celo teorija, da se za skrivnostnim nasmehom Mona Lise skriva trpljenje - mučile naj bi jo visoke pete, ki ji jih je nadel Leonardo Da Vinci, da bi dosegel bolj senzualni videz. To je bilo le leta 1507, ko so izumili "štikle" ... Če verjamete.

Od teh časov se je razvilo že ogromno različic visokih pet, od širokih kavbojskih pa do takoimenovanih platform (debelih podplatov) in prefinjenih vrtoglavo visokih tankih petk - "izumili" so jih v modni hiši Dior in postale so obvezen dodatek večernim toaletam, še posebej na zvezdniških rdečih preprogah.

Prazna denarnica zaradi "manolk"
Danes na čevlje, predvsem sandale, nameščajo celo diamante, oblikovalci so prave ikone (saj poznate "tistega" Manola Blahnika, pa Jimmyja Chooja ...), za dober par čevljev pa je marsikatera dama pripravljena odšteti precej več, kot si lahko privošči. Mitski pomen petkam so dale tudi zvezdnice serije Seks v mestu, še posebej Sarah Jessica Parker, ki tudi v zasebnem življenju po božje časti razvpite "manolke".

Pod 8,5 cm se niti ne oglašajte!
"Prave" visoke pete so šele tiste od 8,5 centimetra višine naprej. Tiste od šest do 8,5 cm so "srednjekategornice", niže od šest cm pa se sploh ne pogovarjamo o "petah"! Da, petke so povzročile pravo revolucijo. Zapeljivo Marilyn Monroe na seksi tankih petkah so v 70. zamenjale debele pete, v najrazličnejših oblikah pa so se večkrat reinkarnirale vse do danes. Vrhunski modni oblikovalci sem in tja tudi na moške čevlje radi dodajo kakšen centimeter ...

Ko so se pojavile kritike o slabem vplivu visokih pet na zdravje, so se morale na kratko umakniti praktičnim in "bolj zdravim" mokasinom. A nismo se dolgo menili za to, petke so le - petke! Je še kakšen kos iz omare dobil svojo pesem na Evroviziji (saj veste, Severinina "štikla")?

A. K.