Vivienne Westwood je na modni reviji v Parizu nosila majico, ki jo je oblikovala za Liberty. Foto: EPA
Vivienne Westwood je na modni reviji v Parizu nosila majico, ki jo je oblikovala za Liberty. Foto: EPA
Vivienne Westwood

Westwoodova ima zdaj pred imenom naziv "dame", ki je ženska oblika za naslov "sir". 64-letna legendarna oblikovalka upa, da ji bo naslov omogočil, da bo lahko uspešnejša v boju za človekove pravice.

Dodala je, da je zelo počaščena, ker se je znašla na kraljičinem spisku: "To je zame veliko presenečenje in novica je v meni najprej vzbudila mešane občutke. A takoj sem vedela, da bom naslov sprejela. To je velika čast."

Leta 2005 se je Vivienne povezala s človekoljubno organizacijo Liberty, ki je med drugim izrazila skrb zaradi antiterorističnih ukrepov britanske vlade po julijskem terorističnem napadu v Londonu. Za Liberty je oblikovala tudi majice z napisom "Nisem terorist, prosim, ne aretirajte me!".

"Vedno sem si želela narediti še kaj več, ne le vztrajati v modnem svetu. Zadovoljna sem, da mi moj ugled v modnem svetu daje moč, da lahko povem, kar mislim," je pojasnila oblikovalka.

Dame Vivienne se je v London priselila, ko je bila stara 17 let. Pri 21 je poučevala v šoli, a je službo kmalu pustila in začela šivati oblačila, ki so jih navdušeno nosili privrženci punka. Ko je bila stara 30 let, je v Londonu skupaj s takratnim partnerjem Malcolmom McLarnom, menedžerjem skupina Sex Pistols, odprla trgovino Let It Rock.

Prvo modno revijo je imela leta 1981, od takrat pa je ves čas na vrhu in nikoli ni nehala presenečati. Leta 2005 je bila v Londonu na ogled velika pregledna razstava njenega dela.