Težavni rocker se v javnosti redko pojavi brez pokrivala. Foto: Reuters
Težavni rocker se v javnosti redko pojavi brez pokrivala. Foto: Reuters
Pete Doherty
Pri Gio-Goiju so Petu posvetili celo kolekcijo oblačil.
Mladi na glasbenem festivalu

27-letni glasbenik in domnevni zaročenec supermanekenke Kate Moss je skupaj s svojo skupino Babyshambles nastopil na koncertu v parkirni hiši londonske blagovnice Selfridges. Odigrali so štiri pesmi in na ta način zaznamovali prihod nove rokenrol kolekcije legendarne manchestrske modne znamke Gio-Goi, ki jo je navdahnil prav Pete Doherty.

Oboževalci so se morali v sedmem nadstropju omenjenega parkirišča zbrati "točno ob 12.30", Pete pa se je, kot po navadi, pojavil kakšno uro kasneje. Najavil ga je Paul Cook, nekdanji bobnar punkerjev Sex Pistols. Doherty, na sebi je imel rjavo majico z napisom Gio-Goi, se je v svojem slogu pošalil: "Kje ste bili? Zadnjo uro in pol sem vas sam čakal na oddelku s pisarniškimi potrebščinami."

Pete stopa po sledeh Kate
Nekdanji pevec Libertinesov, ki se bori z odvisnostjo od mamil in se otepa obtožb zaradi posedovanja prepovedanih substanc, je sodeloval pri oblikovanju kolekcije majic s samoironičnimi napisi, kot sta Drug Free in Too Much Rock and Roll. Doherty se v modo podaja le nekaj mesecev po tem, ko je njegova spremljevalka Kate Moss podpisala pogodbo z oblačilno verigo Topshop, za katero bo oblikovala kolekcijo oblačil.

Soustanovitelj manchestrskega podjetja Gio-Goi, ki oblači tudi skupine The Streets, Arctic Monkeys and Paddingtons, Chris Donnelly je povedal: "Pete je moderna ikona. Na Gio-Goiju imamo nos za rokenrol vibracije, zato odlično sodelujemo." Preden so znamko leta 2005 na novo uvedli na trg, so skrbeli za oprave The Rolling Stones, Happy Mondays, Oasis in Primal Scream.

Vsestranska modna ikona
Čeprav včasih izgleda zanemarjeno, z obveznim klobukom in ozkimi hlačami, je Doherty že dlje časa navdih oblikovalcu za znamko Dior Homme Hediju Slimanu, ki svoje manekene "tlači" v tesno prilegajoče se obleke. "Dolginskemu" Dohertyju, ki je prava modna ikona za mlade alternativce, pripisujejo zasluge, da je celotno generacijo mladcev navdušil za klobuke. Rad nosi tudi polo majice znamke Fred Perry in Burberryjeve plašče, ki jih pogosto "meša" z lesenimi križi okrog vratu. Pojavil se bo tudi v naslednji izdaji modne biblije Vogue, ki se bo osredinila na britanski slog.

Na naslovnici novega singla Babyshamblesov The Blinding pa se je Doherty pojavil "zgoraj brez". V rokah drži svojo kitaro, čez oči pa ima zalepljen črn trak. Šlo naj bi za namigovanje na medijsko fascinacijo z njegovim zasebnim življenjem, ki je zasenčilo zanimanje za njegovo glasbo in začetniško vlogo v generaciji glasbenikov, ki so na novo oživili kitarski rock.

A. K.