Leta 2008 je izdala album Back To Black. Foto: EPA
Leta 2008 je izdala album Back To Black. Foto: EPA

Mami Amy Winehous so namreč leta 2003, potem ko je sicer že 20 let imela simptome, tudi uradno diagnosticirali kronično avtoimunsko bolezen, ki prizadene osrednje živčevje, povzroča pa tudi težave s spominom. Janis je že v svoji knjigi Loving Amy: A Mother's Story, ki je bila izdana leta 2014, pisala o svoji postopni izgubi ostrine spomina. "Bojim se dneva, ko bo Amy prenehala biti živa v moji glavi in srcu. Nočem, da pride ta dan," je zapisala takrat. Velik del motivacije Janis Winehouse, da sodeluje pri ustvarjanju filma, s predvidenim naslovom Amy Winehouse: 10 Years On, naj bi bilo torej ravno njeno obolenje za multiplo sklerozo, ki ji "grozi, da jo bo oropalo spominov na Amy".

Z novo stvaritvijo pa si za 10. obletnico smrti svoje hčere, ki je umrla pri 27 letih, Amy želi predstaviti v do zdaj še nikoli videni, po njenih besedah, 'pravi' luči. "Ne zdi se mi, da je svet poznal pravo Amy, tisto, ki sem jo jaz vzgojila," je dejala mati dobitnice več grammyjev. "Veselim se priložnosti, da bom lahko zagotovila razumevanje njenih korenin in poglobljenega vpogleda v resnično Amy," je še dodala mama preminule glasbenice, poroča BBC.

Poleg tega dokumentarnega filma tudi drugi projekti

Zgodbo glasbenice, ki se je kot eden izmed največjih talentov svoje generacije uveljavila predvsem z albumom Back to Black, naj bi tokrat povedala njena mama. Materina različica dogodkov pa naj bi se pogosto razlikovala od zgodb, ki so bile pripovedovane v preteklosti. Janis se bodo pridružili tudi prijatelji in družina, film pa bo tako ponudil "novo, predvsem žensko interpretacijo Amyjinega življenja, ljubezni in zapuščine".

Obletnica bo zaznamovana tudi z izdajo kompilacije 3 cedejev Amyjinih nastopov na BBC-ju. Pospremili jo bodo tudi drugi posebni programi, ki bodo predstavili njen vpliv na mlade pevke in tekstopiske, hkrati pa bodo z njeno glasbo seznanili novo generacijo poslušalcev.

Leta 2015 je sicer že izšel z oskarjem nagrajen film z naslovom Amy, pevkin oče Mitch pa se je takrat pritožil, da je bil dokumentarec neuravnovešen in je spomin na Amy omadeževal.