Opera je ponos vseh prebivalcev Sydneya. Foto: EPA
Opera je ponos vseh prebivalcev Sydneya. Foto: EPA
Sydney Tower
Pogled na Sydney Tower. Foto: RTV SLO/M. T.
Harbour Bridge
Vpadljivo usločen pristaniški most Harbour Bridge je dolg 1.150 metrov. Foto: RTV SLO/M. T.

Stoji na obali Tihega oceana, na obeh straneh zaliva Port Jackson (ime ima po kazenski koloniji, ustanovljeni leta 1788, ki je bila prva naselbina belih naseljencev na celini), razširjenega ustja reke Parramatte.

V Sydneyu živi okoli 3,900.000 prebivalcev, ki so zaradi zgodovinske povezave s pšenico dobili šaljivi vzdevek "Cornsucker" ali po naše "prežvekovalci žita". V zadnjem času je mesto najpomembnejše pristanišče v državi ter njeno industrijsko, prometno, trgovsko in kulturno središče s sedežema anglikanske in katoliške nadškofije. Z 840 kilometrov oddaljenim Melbournom na jugozahodu je že od srede 19. stoletja nenehno v boju za prvo mesto na avstralski celini. Po svetovljanskosti ga brez dvoma precej prekaša.

Izletnikom ne bo dolgčas
V mestu so tri univerze, ustanovljene v letih 1850, 1948 in 1964, številni muzeji in gledališča, med katerimi je svetovno znana zlasti arhitektonsko zanimiva opera z nenavadno strešno konstrukcijo, postavljena ob vstopu v pristanišče. Iz pristanišča izvažajo predvsem volno in zamrznjeno meso. Glavne industrijske panoge v Sydneyu so ladjedelništvo, proizvodnja letal in motornih vozil ter strojna, tekstilna in usnjarska industrija.

Podobno kot v severnoameriških velemestih tudi v sydneyjskem poslovnem središču v nebo kipijo številni, v primerjavi z ameriškimi vseeno nekoliko redkeje posejani nebotičniki. Predmestja se ponašajo s tipičnimi hišami v viktorijanskem slogu z verandami in dekorativnimi ograjami iz kovanega železa. Promet je gost in zrak je zaradi izpušnih plinov pogosto onesnažen. V daljavi se vzpenjajo Modre gore (Blue Mountains), poimenovane po modrikasti meglici, ki jo oddajajo olja evkaliptovih dreves.

Kje je naljleši pogled na mesto
V obnovljenem starem mestnem delu, imenovanem The Rocks, je mestna hiša iz leta 1889. V bližini opere je prek zaliva speljan 1.150 m dolg, vpadljivo usločen pristaniški most (Harbour Bridge), zgrajen leta 1932. Zaradi nenavadne oblike so mu nadeli ime "obešalnik". Panoramo mesta si je mogoče najbolje ogledati z razgledne ploščadi 305 metrov visokega Sydneyskega televizijskega stolpa. Že leta 1816 so uredili Kraljevi botanični vrt. Ogleda vredni so prav gotovo še Avstralski muzej z naravoslovnimi zbirkami, Umetnostna galerija Novega Južnega Walesa, Muzej sodobne umetnosti, muzej Powerhouse, mestni akvarij, državni Pomorski muzej in živalski vrt Taronga. V bližini mesta je slovita peščena plaža Bondi Beach, ki je skupaj s sosednjim Manlyjem pravi raj tudi za ljubitelje deskanja.