Chateau Marmont je od leta 1976 vpisan v register kulturnih spomenikov mesta Los Angeles. Foto: AP
Chateau Marmont je od leta 1976 vpisan v register kulturnih spomenikov mesta Los Angeles. Foto: AP

V ta hotel na Sunset Boulevardu zahajajo zvezdniki, da bi bili opaženi – in da bi se skrili pred javnostjo.

Kjer pijejo in se napijejo, kjer poležavajo ob bazenu, kjer v navalih besa, strasti, substanc ali vsega skupaj občasno povzročijo razdejanje v sobah (Billy Idol) ali, kot je nekoč ponosno izjavil Johnny Depp, seksajo v vseh 63 sobah, kolikor jih ta skoraj sto let star hotel premore.

Spominki. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Spominki. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Za ameriške pojme kaj bolj zgodovinskega težko najdete.

Leta 1929 zgrajeni hotel sta arhitekta Arnold A. Weitzman in William Douglas Lee ohlapno zasnovala po gradu Chateau d'Ambroise v dolini Loare v Franciji, a boste danes, roko na srce, v Los Angelesu našli precej bolj luksuzne – in precej dražje hotele.

Sobe, bungalovi in suite imajo določeno … patino (New York Times je leta 1982 celo pohvalil hotel, da se je "ognil nepotrebni modernizaciji in ostal v romantični preteklosti"), pri čemer se cene začenjajo tam nekje od 650 evrov dalje.

A drugi hoteli niso Chateau Marmont. Tu so dobro izurjeni v upravljanju z vsem, kar zvezdniškemu slogu in življenju na veliki nogi pritiče – bel prah v kopalnicah s cvetličnim vzorcem, orgije, smrti zaradi prevelikih odmerkov (John Belushi), skoki čez balkon (Jim Morrison) in razbiti avtomobili (RIP Helmut Newton in njegov srebrni kadilak).

Vhod v Chateau Marmont. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Vhod v Chateau Marmont. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Chateau Marmont se je odprl sprva kot rezidenčno poslopje, a je velika depresija prisilila prvotnega lastnika, uglednega losangeleškega odvetnika Freda Horowitza, da zgradbo proda.

Novi lastnik Albert E. Smith, solastnik studiev Vitagraph, jo je preuredil v hotel, kar je prišlo prav zlasti med olimpijskimi igrami v Los Angelesu leta 1932, pri čemer je Smith hotel opremil s pohištvom in starinami iz prodaje nepremičnin v času omenjene velike depresije.

Kosilo v Marmontu. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Kosilo v Marmontu. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Med drugo svetovno vojno se je hotel uporabljal za zaklonišče, lastnikov pa se je do danes zamenjalo še kar nekaj, vključno z nemškim bankirjem Erwinom Brettauerjem, ki je vlagal v filme v weimarski republiki in ki je prvi na Beverly Hillsu in v Hollywoodu Chateau Marmont odprl za temnopolte goste.

Od leta 1990 je lastnik hotela ameriški poslovnež Andre Balasz, v tabloidih znan po tem, da je bil zaročen z Umo Thurman, med delavci hotela pa kot tiran, ki neguje kulturo elitizma, kapitalizma, rasizma in seksizma.

Po bojkotu zvezdnikov ter stavki in tožbi zaposlenih so zaposleni le zmagali in se povezali v delavski sindikat.

Bungalov številka 3 in zadnji Belushijev šus

Bolj kot klasični hotel je Chateau Marmont danes znan kot dolgoročna nastanitev za zvezdnike (Marvin Gaye je ob smrti hotelu dolgoval 15.000 dolarjev), morda za tiste, ki so sredi ločitve, morda za tiste, ki so ravno nekje med eno in drugo vilo, ali pa za tiste, ki potrebujejo zatočišče za ene od svojih eskapad, naj si bodo povezane s promiskuitetnostjo ali pa s prepovedanimi substancami.

Te so bile leta 1982 usodne za 33-letnega igralca in komika Johna Belushija, ki je po petih samodestruktivnih dnevih heroina, kokaina in obhodov okoliških nočnih klubov vzel prevelik odmerek v bungalovu številka 3.

Bungalov velja za enega najslavnejših na svetu, ravno zaradi morbidne fascinacije javnosti, in je še vedno na voljo.

Cene v Marmontu so presenetljivo ... dostopne. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Cene v Marmontu so presenetljivo ... dostopne. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Več zvezdnikov izrecno zaprosi ravno za bungalov številka 3, med drugim sta to storila Jean-Michel Basquiat in Rick James, pri čemer so morali drugega zaradi prevelikega odmerka v istem bungalovu oživljati.

James Taylor si je vbrizgaval heroin pred Carly Simon, Heath Ledger pa je po osvojitvi nagrade SAG za najboljšega igralca leta 2006 na hotelskem balkonu vdihaval kokain. Dve leti pozneje je umrl zaradi usodne mešanice mamil in zdravil na recept.

Tudi pikantnih zgodbic ne manjka – leta 1933 je igralka Jean Harlow med preživljanjem medenih tednov v hotelu svojega novopečenega moža v sosednji sobi prevarala s Clarkom Gablom. Marmont je bil tudi varno pribežališče za istospolno usmerjene zvezdnike, ki so morali to v tistih časih skrivati – tu sta se tako ob bazenu spoznala Tab Hunter in Anthony Perkins in začela svoje dveletno razmerje.

Režiser Nicholas Ray se je v Marmont umaknil po tem, ko je ujel svojo soprogo, igralko Glorio Grahame, med seksom s svojim sinom.

A si je naglo opomogel in v svoji hotelski sobi gostil takrat komaj 16-letno Natalie Wood, zvezdnico svojega filma Upornik brez razloga. Ona je v tistem času spala tudi s soigralcem Denisom Hopperjem. Ta je pozneje, kot pritiče njegovemu slovesu hollywoodskega enfant terribla, v hotelu organiziral orgije.

In leta 2004, po podelitvi oskarjev, sta se v dvigalu hotela strastem predajala Benicio del Toro in Scarlett Johansson.

Foto: AP
Foto: AP

Na kosilo v Marmont

A morda najbolj presenetljiv del Chateau Marmonta, ki je bil leta 1976 razglašen za –kulturnozgodovinski spomenik, je, da ga dejansko lahko obiščemo tudi navadni smrtniki – in v njem pojemo morda eno cenovno bolj ugodnih kosil v Los Angelesu.

Nekaj pravil sicer obstaja – predvsem tisto, ki iz več kot očitnih razlogov prepoveduje fotografiranje znotraj poslopja.

Sorodna novica Čistka v najekskluzivnejšem newyorškem zasebnem klubu
Hotelska garaža. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Hotelska garaža. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Zasebnost gostov, predvsem tistih visokega profila, je namreč tu sveta, podobno kot v ekskluzivnih zasebnih klubih, kot sta Soho House ali newyorška Casa Cipriani. Iz nje so, denimo, lani izključili več članov, ki so fotografirali Taylor Swift z njenim takratnim spremljevalcem Mattyjem Healyjem, fotografije pa so pristale na spletu.

Obiskovalci bodo zato dokazni material, da so stopili na posvečena tla slovitega hotela, zbrali s selfiji v dvigalu ali toaletnih prostorih, za mizo na terasi pa skušali čim bolj neočitno oprezati za potencialnimi zvezdniki v predimenzioniranih sončnih očalih in se pretvarjati, da spadajo mednje.

Od tod do večnosti

In ne, kosilo v Chataeu Marmontu verjetno ne bo največje gurmansko izkustvo, kar ste jih kdaj doživeli, a je dejansko vse na meniju zelo okusno in nepretenciozno, spoj Kalifornije in Sredozemlja, preverjeni favoriti kot arancini z aiolijem, krompirček s tartufi in parmezanom, cezarjeva solata, sezonska solata z rakovico, hrustljave artičoke z omako čimičuri, špageti po bolonjsko, testenine s školjkami, burger in steak wagyu.

Interier je poklon staremu Hollywoodu. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Interier je poklon staremu Hollywoodu. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Natakar nam pove, da je najbolj priljubljen koktajl na meniju "Rommy's Margarita" s tekilo, grand marnierjem, agavo in limeto, ampak tudi Vesper, martini z ginom, vodko in aromatiziranim vinom Lillet Blanc je zelo solidna izbira za srebanje pod njihovimi senčniki.

Nekateri drugi koktajli so poklon zlati dobi Hollywooda z imeni kot Od tod do večnosti, Zadnji tango, Dobri, slabi in Hombre ter Malteški sokol in zagotovo so bili Montgomeryji Clifti, Debore Kerr, Marloni Brandi in Humphreyji Bogarti vsi na neki točki obiskovalci Chateau Marmonta.

Celotna stavba kar mezi od zgodovine bolj, kot bi lahko kateri koli losangeleški muzej. In še naprej piše zgodovino – tudi, ko jo mora izurjeno, pozorno in diskretno osebje pomesti pod preprogo, kot se je zgodilo maja, ko so pred paparaci skrivali polgolo Britney Spears po še eni od njenih epizod.

Kot je nekoč svojim igralcem položil na srce Harry Cohn, soustanovitelj filmskega studia Columbia, ki je imel v hotelu rezervirano suito za svoje skoke čez plot z zvezdnicami: “Če morate zabresti v težave, storite to v Marmontu.”