Slovenija se na sejmu predstavlja z več regijami. Ena najbolj zanimivih je sploh za tujce Obala s Krasom. Foto: EPA
Slovenija se na sejmu predstavlja z več regijami. Ena najbolj zanimivih je sploh za tujce Obala s Krasom. Foto: EPA
Sejem Alpe-Adria
V četrtek bodo aktivnosti namenjene predvsem poslovnežem, v petek je kulinarični dan, sobota in nedelja pa bosta priložnost za splošno turistično promocijo. Foto: Organizator
Alpe-Adria
Članice delovne skupnosti Alpe-Jadran. Foto: Organizator

Konec januarja je na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani tradicionalno rezerviran za turizem in različne načine preživljanja prostega časa. Te dejavnosti združuje sejem, ki je v 30-letnem razvoju presegel meje domovine in dosegel preboj v regijo Alpe-Jadran, ki ob Sloveniji vključuje tudi območje Avstrije, Italije, Madžarske in Hrvaške. Kljub tej regijski omejenosti se bodo na letošnjem sejmu, ki nosi novo ime Alpe–Adria: Turizem in prosti čas, predstavile tudi bolj oddaljene destinacije - države nekdanje Jugoslavije, Turčija, Tunizija in Španija. Sejem poteka pod vodilom: Ko majhni stopijo skupaj, postanejo veliki.

Letošnja novost je način predstavitve turistične ponudbe, ki je razdeljena na štiri stereotipne kategorije preživljanja prostega časa in oddiha - počitnice po destinacijah, aktivni oddih, izleti in popotniške avanture. Te vrste obiskovalcev so organizatorji simpatično razdelili kar v "plemena".

Na sejmu s sloganom Oddahnite si! Tu smo: Alpe-Adria bo sodelovalo več kot 200 razstavljavcev, v štirih dneh pa naj bi sejem obiskalo kar okoli 20.000 ljudi iz regije Alpe-Jadran, ki bodo potovanja ali počitnice lahko ne le izbrali, ampak tudi že rezervirali, ter 300 domačih in tujih novinarjev.

Delovne skupnosti in regije
Regijo sicer sestavlja enajst delovnih skupnosti Alpe-Jadran - Slovenija, Furlanija - Julijska krajina, Štajerska, Koroška, Vas, Hrvaška, Baranja, Veneto, Lombardija, Gornja Avstrija in Gradiščansko, v katerih skupaj živi 26 milijonov ljudi. Tudi slovenski razstavljavci bodo razdeljeni na regije, natančneje v devet geografskih skupin: Julijske Alpe, Ljubljana in okolica, Obala in Kras, Maribor in Pohorje z okolico, Kranjska, Savinjska regija, Dolenjska, Bela krajina in Posavje, Pomurje in Zasavje.

Kateremu "plemenu" pripadate?
Vsak obiskovalec bo torej usmerjen k svoji ciljni skupini oziroma plemenu, ki mu pripada. Popotniško pleme bo namenjeno zasvojencem s potovanji, ljubiteljem bolj ali manj oddaljenih aktivnih potovanj in samostojno organiziranega dopusta. Počitniško pleme bo "srkalo" ideje o krajših ali daljših počitnicah, saj si bolj kot vse drugo želijo na ležalniku v senci prebirati knjigo, izletniško pleme pa bo uživalo v predstavitvah kratkih izletov v bližnjo in daljno okolico, ki jih interesno povezujejo kultura, hobiji, umetnost in zgodovina. Za zasvojence z aktivnim oddihom pa bo tu še aktivno pleme, v katerem se bodo našli vsi kolesarji, golfisti, ljubitelji ekoturizma, čebelarji in tako naprej.

Kdo bo odšel domov z Jakobom?
Letošnja novost sejma je Jakob - nova mednarodna nagrada sejma Alpe-Adria: Turizem in prosti čas, ki jo podeljujeta organizator, Gospodarsko razstavišče, in Slovenska turistična organizacija. Pridružila se bo že obstoječima nagradama za inovativne dosežke v turizmu, namenjena pa bo kakovostnim dosežkom v turizmu. Njeno ime izvira iz ene najstarejših oblik turizma, romarstva, celotni evropski prostor pa to dejavnost povezuje z likom sv. Jakoba, ki je z leti postal prispodoba ne le romarja, ampak tudi turista nasploh.